Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Reorganisatie G4S Aviation?

Veel vragen, geen duidelijke antwoorden. Het overleg van CNV Vakmensen met G4S Aviation op 8 september 2016 levert geen duidelijke antwoorden op.

Verslag van overleg met directie G4S Aviation security op donderdag 8 september in Amsterdam

Op donderdag 8 september was CNV Vakmensen met de andere bonden uitgenodigd door de directie van G4S Aviation security op het hoofdkantoor in Amsterdam. Als onderwerp stond op de agenda de geplande reorganisatie van 150 FTE waar G4S Nederland recent mee naar buiten kwam.

Afgelopen week was CNV Vakmensen onaangenaam verrast door de berichtgeving vanuit G4S Aviation over de geplande reorganisatie voor 150 FTE onder de beveiligers. Als oorzaak werd de financiële situatie genoemd van G4S Aviation. CNV Vakmensen had dan ook veel vragen aan de directie. Helaas kreeg CNV Vakmensen vrijwel geen antwoorden op de vragen. CNV Vakmensen heeft dan ook na het overleg, dat op zich in goede sfeer verliep, geen helder beeld wat G4S Aviation met de reorganisatie van 150 FTE wil. Over de rol die de tender speelt werd niks genoemd. Ook gaf G4S Aviation Nederland niet duidelijk aan waarom de moedermaatschappij G4S het financiële tekort niet zelf kan oplossen en waarom de klap dan juist door het personeel opgevangen zou moeten worden? CNV Vakmensen had graag gezien dat G4S de ontstane financiële problemen zelf zou oplossen en niet eenzijdig naar het personeel zou doorschuiven. CNV Vakmensen heeft helaas geen cijfers en onderbouwingen mogen ontvangen tijdens het overleg. Er staat dan ook nog niks op papier.

CNV Vakmensen heeft in het overleg benadrukt dat beveiligers steeds meer het gevoel hebben dat het in het werk steeds minder gaat om ‘beveiliging’ en meer om de ‘snelheid’. De snelheid is nodig zodat passagiers zo snel mogelijk naar de shopping area kunnen gaan. CNV Vakmensen heeft aangegeven dit onacceptabel te vinden. Ook heeft CNV Vakmensen aangegeven dat de invoering van de nieuwe roostersystematiek tot problemen leidt. Vanuit CNV Vakmensen is er bij de directie op gehamerd dat de opdrachtgevers Schiphol en andere beveiligingsbedrijven ook betrokken moeten worden bij de situatie bij G4S Aviation. Deze partijen hebben volgens CNV Vakmensen een belangrijke taak om de ontstane problemen bij G4S Aviation op te lossen.

Er is nog een reden waarom wij vragen hebben over deze reorganisatie. In het overleg met Schiphol en beveiligingsbedrijven hebben wij onlangs afspraken gemaakt over de arbeidsomstandigheden van de beveiligers op Schiphol. Het gaat onder meer over statijden, pauzes en andere zaken. Om die afspraken goed uit te kunnen voeren, zijn naar ons idee eerder meer beveiligers nodig dan minder. Kortom: veel vragen, weinig antwoorden.

CNV Vakmensen heeft aan de directie aangegeven alleen mee te kunnen werken aan een mogelijk sociaal plan als deze stap noodzakelijk is. CNV Vakmensen wil duidelijk hebben welke impact de reorganisatie heeft op de beveiligers. Op dit moment is CNV Vakmensen onvoldoende overtuigd van de noodzaak van deze aangekondigde reorganisatie bij G4S Aviation.

Erik Maas
Bestuurder CNV Beveiliging

M: 06-51 60 21 45
E:  e.maas@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid