Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Ander rooster gaat niet helpen

CNV Beveiliging heeft samen met de andere bonden deze week overlegd over een nieuwe roostersystematiek bij G4S Aviation Security. We hoopten dat een andere manier van roosteren het aantal boventalligen zou verminderen. Dat lijkt niet zo te zijn.

De roosterdiscussie loopt al een tijd. Sinds vorig jaar zijn we hierover in gesprek met G4S AS, maar de gesprekken werden vertraagd door andere zaken. Vorige maand kondigde G4S aan dat er sprake zou zijn van een boventalligheid van 150 FTE. Zowel de vakbonden als de mensen op de werkvloer konden dat niet geloven. Elke dag horen wij immers dat medewerkers geen verlof kunnen krijgen, dat er onvoldoende personeel aan Schiphol geleverd kan worden, dat er te weinig vrouwen op de lanes staan, etc.

Werkgarantieplan

Als er al sprake is van een zo grote boventalligheid, dan vinden wij dat die veroorzaakt wordt doordat G4S in juni 2015 te weinig personeel heeft overgedragen aan andere partners op Schiphol. Dat kon toen onder de voorwaarden van het Werkgarantieplan. De vakbonden kunnen niet verdragen dat medewerkers nu de prijs moeten betalen voor een managementbesluit in juni 2015.

Nieuwe pauzetijden

Deze week presenteerde G4S een lagere boventalligheid van 105 FTE. De verlaging is te danken aan de nieuwe pauzetijden die met de vakbonden zijn afgesproken in de werkgroep statijden: 15 minuten exclusief looptijd.

Roosters

In het vorige gesprek met G4S hebben vakbonden vastgesteld dat een nieuwe roostersystematiek mogelijk kan bijdragen aan een verdere verlaging van de boventalligheid. Vakbonden denken dat beter inroosteren op gevraagde diensten en meer zelfreguleren door werknemers kan leiden tot efficiëntere en betere roosters. Daarom wilden we eerst de roosters onder handen nemen en daarna kijken welke invloed dat heeft op de boventalligheid.

Volgens G4S zorgt een nieuw rooster echter niet voor een lagere boventalligheid, hoorden wij in het gesprek deze week. Daarom vragen we ons af of we op dit moment verder moeten praten over nieuwe roosters als dit niet bijdraagt aan verlaging van de boventalligheid.  Daarnaast willen wij voorkomen dat er na het afscheid van veel collega’s opnieuw te weinig personeel op bepaalde tijden beschikbaar is en we opnieuw de roosters moeten wijzigen.

Hoe verder?

We zullen G4S AS hiervan op de hoogte stellen. Uiteraard informeren we jullie ook. Wij roepen jullie op om nog steeds meldingen te maken via defeiten@outlook.com. Daarnaast roepen wij jullie op om je strikt te houden aan de werkinstructies.

Aletta Bulsink
Onderhandelaar CNV Vakmensen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid