Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die verschil maakt
Wij komen op voor jouw belangen op het gebied van werk en inkomen
Thema's

Reorganisatie

Je werkgever wil het anders doen, of gaat besparen op personeelskosten. Het kan zijn dat je een andere baan krijgt, of dat je je baan kwijtraakt. Als het bedrijf waar jij werkt reorganiseert dan betekent dit een periode van verandering en onzekerheid. Zodra de reorganisatie gevolgen heeft voor de werknemers, moet jouw werkgever hierover advies vragen aan de ondernemingsraad.

CNV Vakmensen speelt als vakbond hierin een belangrijke rol. Wij brengen de gevolgen voor de werknemers in kaart. Als er banen verdwijnen dan vindt CNV Vakmensen in ieder geval een paar dingen heel belangrijk:

•    Gedwongen ontslagen moeten, wanneer mogelijk, worden voorkomen.
•    Worden werknemers begeleid naar ander werk (bij dezelfde werkgever of ergens anders)?
•    Worden mensen op eerlijke manier gecompenseerd als ze hun inkomen kwijt raken?

CNV Vakmensen maakt hierover in veel gevallen afspraken met jouw werkgever. Die worden vastgelegd in een document dat we een sociaal plan noemen.

Wij brengen de informatie rondom een reorganisatie hieronder voor jou in kaart: 

Tip: teken nooit zomaar iets!

Als je bij een reorganisatie een nieuwe arbeidsovereenkomst krijgt aangeboden, ga daar dan niet direct mee akkoord. Benader CNV Vakmensen voor advies

Reorganisatie: zo krijg je wat je nodig hebt

 • Lees de themafolder: Heb je de themafolder Weten, denken, doen bij een reorganisatie gelezen? Download hem hieronder.
 • Informeer jezelf: Lees de informatie op deze pagina over reorganisatie. Doorzoek ook onze website op woorden en onderwerpen die jou bezighouden in de reorganisatie.
 • Achterhaal wie jouw bestuurder is: Dat doe je via de cao-pagina van jouw bedrijf of sector. Leg contact door bijvoorbeeld een mail te sturen met je vragen. Hij of zij is belangrijk de komende tijd.
 • Maak jezelf blij: Durf hulp te vragen. Je hebt er recht op en het verlicht de last: voor al je vragen rond je arbeidscontract en inkomen bel je 030-751 1007. Praat ook met je omgeving over de situatie. Besteed intussen extra tijd aan je welzijn en leid jezelf af met dingen die je blij maken.
 • Neem afscheid: Jij vroeg er niet om, maar toch ga je nu afscheid nemen van je functie of werkgever. Op verliesenrouwophetwerk.nl vind je interessante artikelen over deze onzekere fase. Je bent niet alleen in dat gevoel!

Dienstverlening voor leden

Heb jij te maken met een reorganisatie?

Vraag advies aan een jurist

Veelgestelde vragen

 • Mijn werkgever gaat reorganiseren, wat moet ik nu doen?

  Zoek uit wat dit voor jou betekent

  Is het al bekend wat de gevolgen van de reorganisatie voor jou zijn? Als er in het bedrijf een ondernemingsraad is, kan je die vragen wat er al bekend is over de reorganisatie.

  Boventallig of overcompleet op je werk? 

  Neem contact met ons op > 

  Wij helpen je graag!

 • Ik word ontslagen als gevolg van een reorganisatie. Wat moet ik doen?

  Waar moet je/mag je mee akkoord gaan?

  Hierbij is het belangrijk of er een sociaal plan is. In zo'n plan is staat vaak waar je recht op hebt en wat je zelf kunt en moet doen bij reorganisatie-ontslag. Is er geen sociaal plan?

  Neem dan contact met ons op >

   CNV Vakmensen kan je bijstaan als je werkgever ontslag voor je gaat aanvragen bij het UWV of wil dat je een beëindigingsovereenkomst tekent. Wacht niet te lang onze hulp te vragen!

 • Wat betekent de afspiegelingsregeling?

  De leeftijdsopbouw blijft na de reorganisatie zoveel mogelijk gelijk

  De werkgever moet alle werknemers die werkzaam zijn in dezelfde functie (of nagenoeg dezelfde functie) indelen in 5 leeftijdsgroepen: jonger dan 25 jaar, van 25 tot 35 jaar, van 35 tot 45 jaar, van 45 tot 55 jaar en van 55 jaar en ouder. Vervolgens moet de werkgever ervoor zorgen dat de ontslagen zodanig over de leeftijdsgroepen worden verdeeld dat de leeftijdsopbouw zoveel mogelijk gelijk blijft. Binnen elke leeftijdsgroep moet eerst de werknemer ontslagen worden met het kortste dienstverband.