Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
Pensioenakkoord 2019

Kost een verlaagde AOW-leeftijd mij pensioen?

Als je stopt met werken op de nieuw afgesproken leeftijd, dan levert het pensioenakkoord je geld op. Want je AOW-uitkering gaat eerder in. Vóór het pensioenakkoord zou je bijvoorbeeld in 2020 pas vanaf 66 jaar en 8 maanden AOW ontvangen. In het akkoord is afgesproken dat je al 4 maanden eerder AOW kunt krijgen. De hoogte van die AOW bedraagt voor gehuwde bruto €843,78 per maand.

Iets kleiner

Maar het is natuurlijk ook zo dat je dus vier maanden minder werkt en dus geen pensioen meer opbouwt. Dit maakt je pensioeninleg iets kleiner. Maar ja, daarvoor hoef je ook niet meer te werken.
Naast de AOW-uitkering zal je een pensioenuitkering krijgen. Dus leef je iets eerder ‘op kosten van’ jouw pensioen. Daardoor wordt de pensioenuitkering iets lager (2% om precies te zijn, waarbij wordt uitgegaan van een gemiddeld pensioenduur van 19 jaar en 11 maanden.)

Extra inkomen

Maar je hoeft die pensioenuitkering niet naar voren te trekken. Je mag na de start van de AOW-uitkering (ander) werk blijven doen en daarmee een extra inkomen verdienen. Daarover moet je dan wel met je huidige werkgever afspraken kunnen maken. 
Omdat je dan nog steeds verdient - én pensioen opbouwt – lever je geen geld in. En je betaalt als AOW-gerechtigde minder belasting. Je krijgt zelfs extra omdat de AOW-uitkering immers al wel wordt betaald.

Mensen die vóór hun AOW-datum al met pensioen zijn gegaan, krijgen in 2020 4 maanden eerder AOW. Dat is zeker een voordeel. De minister gaat het mogelijk maken dat je deze 4 maanden een hogere uitkering mag hebben, dan je inkomen voor pensionering. Of dat je een stuk pensioenuitkering alsnog naar achter mag schuiven.

CNV Vakmensen vindt daarom dat een AOW die eerder ingaat, een voordeel is voor werknemers.

Meepraten?

Wil je meepraten of je mening geven over dit onderwerp? Dat kan op Je Achterban.

 

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan