Op weg naar een nieuw pensioenstelsel

Sinds het aanvaarden van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in 2023 werken de fondsen hard aan de transitie van het nieuwe pensioenstelsel. De pensioenfondsen moeten uiterlijk per 1 januari 2028 overstappen op de nieuwe regels.

Ondertussen werken de fondsen hard aan de pensioentransitie: de overgang van het oude- naar het nieuwe pensioenstelsel. Maar waarom is het eigenlijk belangrijk dat we overstappen op een nieuw stelsel?

Niet meer van deze tijd

Dat komt omdat de wereld en onze samenleving veranderen. We worden steeds ouder en wisselen vaker van baan. Overheid, vakbonden en werkgevers zien dat de huidige regels niet meer goed passen bij deze tijd. Daarom is het nodig dat er nieuwe komen, met behoud van het goede van het huidige pensioenstelsel.

Over invaren

Op dit moment treffen de pensioenfondsen voorbereidingen om de opgebouwde pensioenen uit het oude stelsel om te zetten naar de nieuwe regels. Invaren heet dat, in vakjargon. Sommige pensioenfondsen hebben de pensioenen al omgezet. Bij invaren worden de pensioenen die onder de oude regels zijn opgebouwd samengevoegd met de nieuwe opbouw onder de nieuwe regels. Dat gebeurt bij hetzelfde pensioenfonds.

Check je gegevens

Als pensioendeelnemer hoef je zelf niets te doen. Je krijgt vanzelf bericht van je werkgever of pensioenfonds, per post of e-mail. Zorg er daarom voor dat je pensioenfonds de juiste contactgegevens heeft. Check je gegevens en pas dit, zo nodig, aan bij de verschillende pensioenfondsen waar je, nu en in het verleden, pensioen hebt opgebouwd. Welke dat zijn zie je in www.mijnpensioenoverzicht.nl.

CNV-webinar ‘Op weg naar het nieuwe pensioenstelsel'

Wil jij meer weten over de pensioentransitie en wat dat betekent voor je toekomstige pensioen? Doe mee aan het gratis online webinar van CNV op 8 juli van 19.30- 20.30 uur.

Direct aanmelden webinar

Wat blijft hetzelfde?

Zowel in het oude- als nieuwe pensioenstelsel is het uitgangspunt dat we ons pensioen gezamenlijk opbouwen. En dat we financiële risico’s met elkaar delen. Werkgevers en werknemers leggen premies in, pensioenfondsen beleggen dat geld en keren de pensioenuitkeringen uit.

Wat verandert er in het nieuwe pensioenstelsel?

In het oude pensioenstelsel gingen de meeste pensioenen de afgelopen jaren nauwelijks omhoog. Dat verandert in het nieuwe stelsel. Pensioenuitvoerders kunnen de opbrengst van hun beleggingen sneller gebruiken om pensioenen te verhogen. Omgekeerd werkt het ook: als het flink tegenzit op de beurzen, kunnen de pensioenen ook omlaag. De nieuwe pensioenwet regelt wel dat er financiële buffers zijn om dat zo veel mogelijk te minimaliseren of voorkomen.

De nieuwe pensioenwet zorgt er ook voor dat het duidelijker en persoonlijker wordt hoeveel pensioen er is opgebouwd. Jouw pensioen bestaat uit je ingelegde premie dat wordt belegd, plus het rendement van die belegging.

Persoonlijk pensioenvermogen

Wat ook wijzigt, is dat de premie die werknemers betalen op elke leeftijd ten gunste komt van hun eigen pensioen. Onder de oude regels betaalde iedereen dezelfde premie en kreeg daar dezelfde opbouw voor terug, ongeacht je leeftijd. Dat betekent dat jongeren eigenlijk iets te weinig opbouw krijgen en ouderen iets te veel. Dat is eerlijk als iedereen zijn hele werkzame leven bij hetzelfde pensioenfonds pensioen opbouwt, want dan heeft iedereen eerst het nadeel en daarna het voordeel. Maar dat is in deze tijd niet mee zo. Werkenden wisselen namelijk steeds vaker van baan en bouwen, bij verschillende pensioenfondsen, pensioen op. Onder de nieuwe regels is er geen opbouw meer, maar wordt de premie in je persoonlijke pensioenvermogen gestort en krijg je op basis van het risico dat je vanwege je leeftijd kan nemen (jongeren meer en ouderen minder) de rendementen op je vermogen toebedeeld. De wet sluit zo beter aan bij deze tijd.

Over op het nieuwe pensioenstelsel

Wanneer je overstapt op het nieuwe pensioenstelsel verschilt per pensioenfonds. Sommige fondsen stappen vroeg over, anderen later. Uiterlijk 1 januari 2028 moeten de oude pensioenen zijn omgezet naar het nieuwe pensioenstelsel. Ook wel de invaardatum genoemd.

Er leven terechte zorgen over hoe het nieuwe pensioenstelsel zal functioneren, vindt CNV. Maar het zijn ook zorgen die zijn te overzien.

Belangrijkste vragen en antwoorden over de pensioentransitie

Nieuwe regels voor ons pensioen

De voordelen van het CNV lidmaatschap

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Advies bij al vragen over je werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte