Waarop moet je letten bij je belastingaangifte als je de AOW-leeftijd bereikt?

Als je de AOW-leeftijd bereikt veranderen er aantal zaken voor jouw belastingaangifte. Welke dat zijn hebben we kort onder elkaar gezet.

De 4 belangrijkste wijzigingen op een rijtje

Het belastingtarief in box 1 (werk en woning) wordt lager.

Dit komt omdat je geen AOW-premie meer hoeft te betalen. Je ontvangt nu AOW.

Je heffingskortingen veranderen

De algemene heffingskorting wordt lager. Stop je helemaal met werken? Dan heb je geen recht meer op de arbeidskorting en inkomensafhankelijke combinatiekorting. Werk je door? Dan worden deze kortingen lager. Heb je een jonggehandicaptenkorting? Die vervalt nu.

Het goede nieuws is: je krijgt recht op ouderenkorting. En ben je alleenstaande? Dan heb je wellicht recht op de alleenstaande ouderenkorting als je een AOW krijgt voor alleenstaanden.

Soms zet de belastingdienst je voorlopige aanslag stop

De voorlopige aanslag wordt stopgezet als je de algemene heffingskorting krijgt uitbetaald via je voorlopige aanslag. De voorlopige aanslag stopt dan in de maand waarop je de AOW-leeftijd bereikt.

Aftrek specifieke zorgkosten verandert

Heb je specifieke zorgkosten die je mag aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting? En heb je recht op de verhoging van bepaalde zorgkosten? Vanaf het jaar dat je de AOW-leeftijd hebt bereikt, is de verhoging hoger, namelijk 113% van je gemaakte kosten.

Geboren na 31 december 1960?

Ben je geboren na 31 december 1960? Dan is jouw AOW-leeftijd nog niet bekend. Wel staat vast dat dat minimaal 67 jaar is. Je kunt wel alvast jouw verwachte AOW-leeftijd bereken.

Bereken jouw verwachte AOW-leeftijd

Geboren op of vóór 31 december 1960?

Ben je geboren op of vóór 31 december 1960? Dan is jouw AOW-leeftijd al bekend. In de tabel op de website van de Belastingdienst zie je wanner jij de AOW-leeftijd bereikt.

Bekijk wanneer jij de AOW-leeftijd bereikt