Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
Jouw kind hetzelfde werk

Werkbezoek Piet Fortuin aan De Bijenkorf en ING

Met werkbezoeken aan De Bijenkorf (7 januari) en ING (13 januari) gaf Piet Fortuin, kersvers voorzitter van CNV Vakmensen, een vervolg aan de serie werkbezoeken aan sectoren waar de bond actief is. “Leuk en nuttig. Het levert veel informatie op, dit krijgt zeker een vervolg.”

Bij het werkbezoek aan de Rotterdamse vestiging van De Bijenkorf, het enige winkelbedrijf ter wereld met een eigen champagne, kwam uiteraard de kaalslag in de Nederlandse winkelstraten ter sprake. “Veel winkels hebben het moeilijk, vooral in de kleinere steden”, zegt Bijenkorf-topman Giovanni Colauto. “Wij merken er natuurlijk ook wel wat van, maar toch doen we het nog steeds goed. Waarom? Omdat we bewust dingen anders doen dan anderen. We kiezen onze eigen koers, bijvoorbeeld met onze merken en de manier waarop we onze uitverkoop organiseren. Een korte periode, maar dan met echt stevige kortingen. We willen baanbrekend zijn, het verschil maken. En we kiezen bewust voor A-locaties in de grote steden.”

Scholing

Onderwerp van gesprek was ook scholing en ontwikkeling, een belangrijk thema voor CNV Vakmensen. Op dat gebied onderneemt De Bijenkorf het nodige, want het winkelbedrijf investeert bewust in de werknemers. “We willen graag loyale en gepassioneerde mensen”, zegt HR-directeur Ramon de Kok. “Daarom zoeken we voortdurend naar manieren om het onze mensen naar de zin te maken. Dat doen we bijvoorbeeld met iets simpels als fruit op het werk, een eigen vitaliteitsbudget en investeringen in opleidingen. Ons opleidingsbudget verhogen we elk jaar met een miljoen euro. Die opleidingen verzorgen we zelf, in ons opleidingscentrum in Woerden. Van de in totaal 2.800 werknemers hebben er vorig jaar 2.450 een of andere vorm van scholing gevolgd.”

Werkbezoek aan ING

Het werkbezoek aan ING vond plaats in de Acanthus-vestiging in Amsterdam, vergezeld van het nodige bouwgeweld, aan een trillende overlegtafel. “Wij schrikken inmiddels niet meer van die harde klappen”, lacht ING-directievoorzitter Nick Jue, na weer een doffe dreun. Het pand wordt van boven tot onder ingrijpend verbouwd en omgetoverd in een hippe werkomgeving, voorzien van open trappen, frisse kleuren en prettige zitjes om te werken of te overleggen met collega’s.

Minder flex, meer vast

Net als de detailhandel maakt de bankensector een ingrijpende verandering door. “We ontkomen er niet aan dat we in de toekomst met minder mensen verder moeten”, zegt Jue. “Maar we zien wel een ontwikkeling, waarbij we bewust in mensen investeren. We willen bredere functies, met mensen die meerdere dingen kunnen. En die mensen willen we ook graag houden. We zien in de toekomst een verdere verschuiving, van meer vast en minder flex.” “Opvallend”, vindt Fortuin. “In veel bedrijven zie je juist het omgekeerde, met minibanen en flexcontracten. Ik ben benieuwd hoe ING dat gaat doen en hoe dat uitpakt. Daarover blijven we graag met ING in gesprek.”

Snoepwinkel met opleidingen

In de nieuwe cao hebben ING en vakbonden ook stevig geïnvesteerd in scholing en ontwikkeling. Met het scholingsprogramma ‘Kies je koers’ kunnen werknemers onbeperkt kiezen uit een ‘snoepwinkel’ van cursussen en opleidingen. Het gaat om een uitgebreid aanbod in de volle breedte van alle functies binnen ING. De cursussen en opleidingen zijn vooraf zorgvuldig geselecteerd door HR-medewerkers. “De drempel is zo laag, dat steeds meer werknemers er gebruik van maken. Er is geen persoonlijk budget, maar ook geen limiet. De werknemers kunnen kiezen wat ze willen, zonder overleg met of toestemming van een leidinggevende. Inmiddels maakt 51% van de werknemers er gebruik van.”
 
Lees meer over andere werkbezoeken >