Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
Jouw kind hetzelfde werk

Werkbezoek Piet Fortuin aan Avebe

We zijn op werkbezoek in Veendam bij Avebe. Avebe richtte zich van oudsher uitsluitend op het winnen van het zetmeel uit de aardappel en richt zich steeds meer op innovatieve technieken om méér uit de aardappel te halen. Bij het bedrijf werken 1350 werknemers. Aan tafel zitten we met een delegatie van CNV Vakmensen onder leiding van voorzitter Piet Fortuin, onze kaderleden en CEO Bert Jansen en directeur HRM Jacqueline Niessen.

Cheesecake

Dat bedrijven steeds vaker steeds slimmer worden blijkt wel uit de presentatie van het gebakje dat we aangeboden krijgen: een echte Amerikaanse cheesecake. Niet zomaar een cheesecake, maar een cheesecake gemaakt van nieuw ontwikkelde roomkaas waarbij de productie vanuit melk vrijwel geen druppel melk verloren gaat. Het gebakje staat symbool voor de innovatie van een bedrijf dat voor een buitenstaander ‘klassiek’ aandoet.

Populair bedrijf

In het gesprek blijkt als snel dat het bedrijf zich niet alleen technologisch ontwikkelt. Ook het personeelsvlak is het bedrijf in ontwikkeling. Jacqueline Niessen schetst een duidelijk beeld van een bedrijf dat goed is voor haar mensen: ‘Als je bij Avebe werkt, ga je niet snel weer weg. Maar dat brengt met zich mee dat ons personeelsbestand vergrijst en we steeds meer moeite krijgen om nachtdiensten te vullen en de maatregelen om oudere werknemers te ontzien te bekostigen.’ Uiteraard denkt Avebe na over mogelijkheden om de duurzame inzetbaarheid van het personeel te vergroten. Een grote uitdaging die CNV Vakmensen vaker hoort.

Geen exclusief clubje

Representativiteit is bij Avebe, waar rond de 50% lid is van een vakbond nog geen heel groot issue volgens Jansen. Maar hij vraagt zich wel af wat CNV Vakmensen doet om al hun leden te betrekken bij de cao en de arbeidsvoorwaarden van het bedrijf. Volgens Piet Fortuin is de uitdaging veel groter: CNV Vakmensen stelt zich ten doel om iedereen die bij een bedrijf werkzaam is te betrekken. Ongeacht of zij ergens lid zijn en ongeacht het type dienstverband. “Wij zijn geen exclusief clubje”, aldus Fortuin.

Cheque van James

Tijdens het werkbezoek overhandigde Fortuin een cheque van James, het loopbaanbureau van CNV Vakmensen. De waardebon is een tegoed voor een workshop naar keuze, voor een team of afdeling bij Avebe.

Volgende werkbezoek

Het eerstvolgende werkbezoek van Piet Fortuin is gepland op 7 januari. Dan bezoekt hij de Bijenkorf in Rotterdam.