Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage

Jouw kind hetzelfde werk

Raad jij je kind jouw vak aan? Maar liefst tachtig procent van de leden van CNV Vakmensen zegt kinderen af te raden hetzelfde werk te gaan doen. De meerderheid van de leden adviseert hun kinderen door te leren en niet te vroeg te gaan werken.

“Leden vinden het belangrijk dat je lang kunt blijven leren en je kennis en vaardigheden aanpast aan de markt.” Dat zegt Piet Fortuin, vicevoorzitter van CNV Vakmensen over de uitkomsten van de arbeidsvoorwaardenenquete 2015. De vakbond ondervroeg ruim 5.500 werknemers uit de sectoren bouw, industrie, vervoer en voeding over hun werk en over wat zij belangrijk vinden om hun werk goed te kunnen blijven doen.

Persoonlijk scholingsbudget is een recht

Blijven leren kost geld. CNV Vakmensen wil daarom een persoonlijk scholingsbudget voor elke werknemer in Nederland. “Wij vinden dat zo’n budget een individueel recht van de werknemer is en onafhankelijk is van de werkgever”, aldus Fortuin. “De werknemer moet zelf volledig zeggenschap hebben over het budget dat volgens ons uiteindelijk 8 procent van het jaarsalaris moet bedragen.”

Stap voor stap naar 8 procent budget

Een scholingsbudget van 0,5 procent van het brutoloon. Bedoeling van de vakbond is dat de cao-onderhandelaars van CNV Vakmensen dat het komend jaar eisen in cao-onderhandelingen. “Deze 0.5 procent is een eerste stap op weg naar wat wij een volwaardig budget vinden. Volgend jaar verhogen we onze eis, het jaar daarop weer: tot we op 8 procent zitten. Een bedrag ter grootte van een dertiende maand vinden wij terecht voor iets belangrijks als levenslang inzetbaar zijn.”

Is dat scholingsbudget echt nodig?

De arbeidsmarkt verandert snel. Door technologische ontwikkelingen zoals nanotechnologie, robotisering en andere innovaties verdwijnt oud werk en komt er ander werk voor in de plaats. Fortuin: “De gedachte dat je na een opleiding veertig jaar hetzelfde werk doet, is ontzettend achterhaald.” Alleen door je te blijven scholen kun je je als werknemer wapenen tegen alle veranderingen en je werkzekerheid bevorderen.”

Langdurig inzetbaar

CNV Vakmensen vindt een persoonlijk scholingsbudget juist logisch in deze tijd. “Werkgevers en overheid trekken zich steeds meer terug uit de zorg voor werknemers. Terwijl de technologische ontwikkelingen heel snel gaan. Dus is het onze taak om ervoor te knokken dat een werknemer de middelen krijgt om te zorgen dat hij zijn hele loopbaan inzetbaar kan blijven.
 CNV Vakmensen is pas tevreden als iedereen straks een jaarlijks scholingsbudget van 8 procent van zijn loon krijgt.

Piet Fortuin
Piet Fortuin
Vice voorzitter CNV Vakmensen