Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
Hoe wendbaar ben jij? Doe de test.
Sluiten
Speciaal voor leden
Volg een workshop en ontwikkel jezelf

CNV Vakmensen organiseert leuke en leerzame workshops. Waar deze workshops over gaan? Dat bepaal jij! Het aanbod aan workshops wordt bepaald aan de hand van de input van onze leden.

Schrijf je in voor een workshop
Thema's

Opleiding en ontwikkeling

De arbeidsmarkt verandert snel. Actief bezig zijn met je loopbaan is belangrijk om op tijd in te kunnen spelen op veranderingen. Investeer in jezelf door de juiste cursussen en opleidingen te volgen.

Opleidings- of studieverlof

Een opleiding volgen naast je werk is goed voor je loopbaan en ontwikkeling. Dit moet wel haalbaar zijn. Gebrek aan tijd is een belangrijke reden om niet aan een opleiding te beginnen. Verlof krijgen van je werk zou voor verlichting kunnen zorgen. In veel cao’s staat dat je voor een deel in de baas zijn tijd kunt studeren. Het gaat dan meestal om een paar dagen per jaar. In de wet is niets geregeld over opleidings- of studieverlof. CNV Vakmensen zet zich in voor het recht van werknemers om verlof op te nemen voor het volgen van een opleiding.

Opleidingsbudget

Een opleiding volgen kost geld. Je inschrijving, lesmateriaal… de kosten lopen snel op. CNV Vakmensen heeft in veel cao’s afspraken gemaakt over een opleidingsbudget waaruit de opleidingskosten kunnen worden vergoed. Wil jij weten wat er in jouw cao is geregeld? Kijk dan in jouw cao

Opleiding en einde dienstverband

Werkgevers maken meestal afspraken over de terugbetaling van studiekosten bij uitdiensttreding. Zo’n studiekostenbeding moet altijd schriftelijk worden vastgesteld. Hierin staat in hoeveel tijd je de kosten van de studie moet terugbetalen. Ook moet er in staan dat de verplichting tot terugbetaling vermindert naarmate de arbeidsovereenkomst langer duurt. Moet je studiekosten terugbetalen en vind je dit niet terecht? Of twijfel je of je een studiekostenbeding moet ondertekenen?

Vraag advies aan een jurist

Ontwikkelbudget

CNV Vakmensen maakt in steeds meer cao’s en sociale plannen afspraken over een persoonlijk ontwikkelbudget. Met dit ontwikkelbudget kun je nog veel uitgebreider met je eigen loopbaan aan de slag. Denk aan loopbaanadvies, loopbaan coaching en allerlei soorten workshops. Wil jij weten wat er in jouw cao is geregeld? Kijk dan in jouw cao

James Leerrekening: voordelig geld opzij zetten voor je ontwikkeling

Van werknemers wordt verwacht dat ze ook zelf aan hun eigen inzetbaarheid werken. De James Leerrekening biedt daarvoor een uitkomst.

Lees meer

Loopbaancoaching bij James

Kosteloze begeleiding in crisistijd.

Lees meer

Word nu lid van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen 
 • Rechtshulp voor werk en privé 
 • Hulp bij je belastingaangifte 
 • Korting op verzekeringen 
 • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting

Veelgestelde vragen

 • Zijn studiekosten fiscaal aftrekbaar?

  Als de opleiding aansluit bij je (toekomstige) beroep, mag je de kosten aftrekken van de belasting. De kosten van de opleiding minus de eventuele vergoedingen (van bijvoorbeeld de werkgever of een sociaal fonds) moeten hoger zijn dan € 250,- Lees meer
 • Mag ik met een WW-uitkering een opleiding volgen?

  Als je een WW-uitkering hebt, mag je in de Europese Unie een (bedrijfs)opleiding, scholing of een ander 're-integratietraject' volgen met behoud van je uitkering. Voorwaarde is dat de opleiding een reële kans biedt op een baan.
 • Vergoedt het UWV de kosten van een opleiding?

  Het UWV vergoedt in principe geen kosten van een opleiding. Maar er zijn wel bijzondere regelingen. Als je 50 jaar of ouder bent, kan je bijvoorbeeld een scholingsvoucher aanvragen.