Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage

Op weg naar een nieuwe baan, dit moet je weten

Op weg naar een nieuwe baan kun je veel richtingen inslaan. Moet ik mezelf bij- of omscholen? Hoe zit het ook alweer met solliciteren? Wij helpen je en maken je wegwijs op de arbeidsmarkt. Van hulp bij het zoeken naar een baan tot financiële vragen.

Lees meer over

Tip: vraag altijd eerst een WW-uitkering aan

Om te voorkomen dat je zonder inkomen komt te zitten, moet je binnen een week na je laatste werkdag een WW-uitkering aanvragen (online) bij het UWV. Doe je dit niet binnen een week, dan kan dit gevolgen hebben voor je uitkering.

Volg ons stappenplan

Ga zelf aan de slag met je loopbaan

Je bent op zoek naar een nieuwe baan. Maar weet jij wat je wilt? Iets in dezelfde sector, zelfde functie misschien? Of iets compleet anders? Om daar achter te komen kun je terecht op loopbaancentraal.nl. Dat is dé plek waar jijzelf online aan je loopbaan kunt werken. Vind uit wie je bent, wat je wilt en ontdek waar de kans het grootst is dat je daadwerkelijk aan de slag kunt. Maak een gratis account aan en leer jezelf kennen door opdrachten en testen te doen. Ga aan de slag en ontdek wat bij jou past.

Zelfs aan de slag op loopbaancentraal  

Zoek professionele begeleiding

Heb je behoefte aan extra hulp? Dan kun je ook kiezen voor professionele begeleiding in een loopbaanadviestraject. Met een gecertificeerde coach van James, het loopbaanadviesbureau van CNV Vakmensen, kijk je samen naar jouw specifieke situatie. Op basis daarvan bepaal je met hem of haar wat jouw traject moet inhouden.

Lees meer over een adviestraject

Blijf jezelf ontwikkelen

Even geen werk zou niet mogen betekenen dat je je ook even niet ontwikkelt. Gelukkig hoeft dat ook niet. Er zijn tal van opleidingen, cursussen en workshops beschikbaar. Veel zijn online te volgen, zodat je er de deur niet eens meer voor uit hoeft.

Ledenacademie

Onze ledenacademie biedt twee online workshops aan voor mensen die op zoek zijn naar werk. De workshop 'Solliciteren: Jouw merk in beeld' helpt je uitvinden wat jij belangrijk vindt in je werk en hoe je die kennis inzet bij je sollicitatie. De workshop 'Perspectief na baanverlies' geeft je meer rust en zelfvertrouwen in je zoektocht naar je nieuwe baan. Als lid van CNV Vakmensen volg je de workshops van de ledenacademie gratis.

Bekijk de workshops

Financiering

Als je eenmaal ontslagen bent, dan val je onder het UWV en is er op sectorniveau meestal geen vangnet voor je geregeld om (deels) kosteloos een scholingstraject te gaan doen. Als je een vaststellingsovereenkomst hebt getekend, kan het zijn dat je daar wel een bedrag voor hebt afgesproken.

NL leert door – Gratis ontwikkeladvies

Vanwege de coronacrisis is er vanuit de overheid tijdelijk scholingsbudget beschikbaar (‘Nederland leert door’) voor alle vaste werknemers, flexwerkers, werkzoekenden, zzp’ers en uitzendkrachten. James voert deze trajecten vanuit het CNV uit. 

Dus: ben je je baan kwijt, staat je baan onder druk of verandert je werk door de coronacrisis? En vind je het fijn als er een deskundige met je meedenkt over je volgende stap? Schakel dan een loopbaancoach in en maak gebruik van kosteloos ontwikkeladvies. Het ontwikkeladvies bestaat uit 2 of 3 gesprekken en een arbeidsmarktscan. Daarnaast kunnen we je adviseren over kosteloze online scholing. 

Stap 1 > Meld je aan bij James 
Stap 2 > Ga praktisch aan de slag met je loopbaan, waarbij je leert wat jouw kracht is, wat je belangrijk vindt in je werk en hoe je verder wilt groeien
Stap 3 > Ontvang advies over jouw arbeidsmarktkansen en mogelijk volgende stappen

Blijf fit

Lichamelijk en geestelijk fit blijven in deze moeilijke tijd is lastig, maar wel heel belangrijk. Omdat CNV Vakmensen en verzekeringsbemiddelaar Aon een samenwerkingsverband hebben, mogen onze leden gratis gebruikmaken van AonBalans. Een portaal met praktische tips, informatie, oefeningen en tests over 8 verschillende gezondheids- en vitaliteitsthema’s: stress, voeding, ontspannen, overgewicht, bewegen, slaap, fysieke belasting en gezonde gewoontes.

Ik wil vitaal blijven

Solliciteer (maar hoe ging dat ook alweer?)

Solliciteren is de laatste jaren behoorlijk veranderd. Om op te vallen met je sollicitatie, helpt het om je te onderscheiden van de rest. Maar hoe doe je dat? Wij hebben alle tips & tricks voor je op een rijtje gezet. Ook over je cv. 

Alles over solliciteren en je cv

 

 

 

Word nu lid van de vakbond!

  • Antwoord op al je vragen rond de cao
  • Direct rechtshulp*
  • Check op al je vergoedingen
  • Hulp bij het aanvragen van WW
  • Professioneel loopbaanadvies

* Dit geldt voor kwesties ontstaan na aanvang lidmaatschap. Lees de voorwaarden.

Word lid met 50% korting
Al lid? Werf een lid!

8 tips voor je sollicitatiebrief

1. Zorg dat je sollicitatiebrief ‘to the point’ is. Die van jou moet meteen opvallen.

2. Spreek de lezer aan met ‘u’.

3. Voorkom clichés als ‘flexibel’, ‘enthousiast’ en ‘no-nonsensmentaliteit’.

4. Maak je brief niet te lang, maximaal 1 A4’tje.

5. Som je cv niet nogmaals op in je sollicitatiebrief.

6. Laat geen betaalde sollicitatiebrief opstellen, deze zijn niet origineel en authentiek.

7. Laat iemand anders je brief nakijken om mogelijke taalfouten eruit te halen.

8. Bied je sollicitatiebrief en cv in pdf aan. Zo weet je zeker dat de opmaak niet verspringt.