Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage

WW stap voor stap: van aanvraag tot uitkering

Als je wordt ontslagen en nog geen een nieuwe baan hebt, heb je recht op WW. Volg het stappenplan om te zorgen dat je de juiste uitkering krijgt.

1. Aanvraag

In de week voorafgaand aan je eerste werkloosheidsdag kun je een WW-uitkering aanvragen. Maar doe het uiterlijk binnen 1 week na jouw laatste werkdag. Als je het later doet is je uitkering tijdelijk lager. Een WW-uitkering kun je aanvragen op werk.nl (site van het UWV). Houd je DigiD, rekeningnummer en de datum waarop je werkloos wordt/werd bij de hand. Het invullen van de aanvraag duurt ongeveer 30 minuten. Na de aanvraag val je meteen onder de plichten die bij een WW-uitkering horen.

2. Ontvangstbevestiging

Als het UWV jouw aanvraag binnen heeft, ontvang je een ontvangstbevestiging per e-mail. Je kunt de status van jouw aanvraag online volgen. Heeft het UWV extra informatie van je nodig, dan neemt de uitkeringsinstantie contact met je op. Na de ontvangstbevestiging krijg je een e-mail met informatie over wat je moet doen om snel weer een nieuwe baan te vinden.

3. Controleer je gegevens op Mijn UWV

Op Mijn UWV vind je alle informatie over (de aanvraag van) je uitkering en kun je vragen stellen. Ook is het de plek waar je persoonlijke documenten en brieven bekijkt en wijzigingen doorgeeft. Bijvoorbeeld als je weer werk hebt gevonden, ziek bent, op vakantie gaat of gaat verhuizen. Doe dat ook als je uitkering nog niet is toegekend.

4. Maak een werkmap aan

Op werk.nl kun je al jouw Werkmap aanmaken. Die helpt je bij het vinden van werk. Je kunt hier bijvoorbeeld een cv aanmaken, naar vacatures zoeken, je sollicitatieactiviteiten doorgeven, berichten uitwisselen met adviseurs en online trainingen en webinars volgen.

5. 4 keer per 4 weken solliciteren

Terwijl je wacht op de beslissing over wel of geen WW, ben je al verplicht 4 keer per 4 weken te solliciteren. Je sollicitatieactiviteiten geef je door via de Werkmap. 

6. Beslissing over je aanvraag

Uiterlijk 4 weken na je aanvraag ontvang je de bevestiging of je wel of geen WW-uitkering krijgt, zo ja hoe hoog die is en hoelang die duurt.

7. Plichten gaan door

Ook na het toekennen van een uitkering lopen de plichten zoals regelmatig solliciteren en op tijd wijzigingen doorgeven gewoon door. Daarnaast moet je elke maand het formulier ‘Inkomstenopgave’ invullen. Die vind je na afloop van iedere maand op Mijn UWV. Doe dit ook als je geen inkomsten hebt.
 

Wat is de hoogte en duur van jouw WW-uitkering?

Maak de berekening

Word nu lid van de vakbond!

  • Antwoord op al je vragen rond de cao
  • Direct rechtshulp*
  • Check op al je vergoedingen
  • Hulp bij het aanvragen van WW
  • Professioneel loopbaanadvies

* Dit geldt voor kwesties ontstaan na aanvang lidmaatschap. Lees de voorwaarden.

Word lid met 50% korting
Al lid? Werf een lid!

Alles over de WW

Wat is de werkloosheidswet nu eigenlijk? We hebben alle informatie over de WW voor je op een rij gezet.

Lees meer