Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

UWV herstelt foutje met WW-uitkering

Een klein foutje in een ontslagprocedure kan grote gevolgen hebben voor je WW-uitkering. Vooral als je er te laat achter komt en de bezwaartermijn inmiddels is verstreken. Laatst had ik zo’n kwestie, waarbij het UWV zich gelukkig van zijn goede kant liet zien.

Het ging om een werknemer van een bouwbedrijf, die bij een faillissement zijn baan was kwijtgeraakt. Hij had er 38 jaar gewerkt. Van het UWV kreeg hij bericht over zijn WW-uitkering. Een keurig overzicht van zijn brutoloon en nog wat bedragen. Hij had er even naar gekeken en gedacht: het zal wel goed zijn. Tot hij uiteindelijk zijn WW-uitkering kreeg. Die was veel lager dan hij had gedacht. Bezwaar maken kon niet meer: de bezwaartermijn van 6 weken was inmiddels al verstreken.

UWV kijkt naar heffingsloon

Wat nu? Ik heb eerst voor hem gekeken wat er precies aan de hand was. Het bleek dat hij een denkfout maakte die veel mensen maken. Hij was uitgegaan van 75 procent van zijn brutoloon. Maar het UWV kijkt bij het vaststellen van je WW-uitkering niet naar het brutoloon, maar naar het veel lagere heffingsloon. Dat is je brutoloon min een aantal inhoudingen, zoals de pensioeninhouding. Dat maakt natuurlijk nogal wat uit voor het bedrag van je uitkering. Dat was dus een flinke tegenvaller.

Foutje

Maar er was nog iets anders. Ik heb het UWV gevraagd om mij een kopie van de berekening te sturen. Een medewerker van het UWV constateerde toen zelf een fout in de berekening en belde mij hierover op. Het bleek dat het bruto-dagloon ruim 9 euro te laag was berekend. Voor de WW-uitkering kwam dat neer op ruim 70 euro netto per maand. De UWV-medewerker beloofde dat dit zou worden hersteld.

Uitkering aangepast

Inmiddels is alles rechtgezet. De werknemer heeft keurig een nabetaling gehad van ruim 90 euro die hij nog tegoed had. En de WW-uitkering is aangepast. Dat scheelt hem nu elke maand dus ruim 70 euro. Zo blijkt maar weer: het loont soms de moeite om alles nog eens goed te laten controleren!

Marianne Keurhorst
Specialist Loonberekening van CNV Vakmensen

Wij helpen je verder

Heb je te maken met ontslag? Onze loopbaancoaches en juristen begeleiden leden van CNV Vakmensen naar een nieuwe baan, onderhandelen over de ontslagvergoeding en nog veel meer. Voor al je vragen over ontslag kun je bellen naar CNV Info: 030 751 1007 of  een e-mail sturen naar info@cnvvakmensen.nl.


De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan