Als je arbeidscontract met onmiddellijke ingang wordt opgezegd, is er sprake van ontslag op staande voet. Er is dus geen opzegtermijn. Ontslag op staande voet kan zowel schriftelijk als mondeling worden gegeven. Een werkgever moet wel altijd een schriftelijke bevestiging sturen. Een verzoekschrift moet binnen twee maanden bij de rechter liggen.
Je baas hoeft geen toestemming van het UWV Werkbedrijf aan te vragen.
Als je op staande voet ontslagen bent, verlies je dus per direct je baan en je inkomen. Ook heb je dan geen recht op een WW-uitkering. Omdat ontslag op staande voet ernstige gevolgen heeft, bepalen de regels van het ontslagrecht dat ontslag op staande voet aan een aantal strikte voorwaarden moet voldoen:
1. Er moet sprake zijn van een dringende reden.
2. De dringende reden moet de werknemer medegedeeld worden.
3. Ontslag op staande voet moet direct op dat moment gegeven worden.
Als het ontslag op staande voet niet aan alle voorwaarden voldoet, dan is het ontslag vernietigbaar. Je kan dit ontslag dan dus met succes aanvechten.
Voorwaarde 1: een dringende reden
Ontslag op staande voet kan pas gegeven worden als er sprake is van een zogenaamde dringende reden. Denk hierbij aan een ernstige verwijtbare gedraging zoals: diefstal, verduistering, mishandeling of een grove belediging. Ook werkweigering kan een reden voor ontslag op staande voet zijn.
Voorwaarde 2: de dringende reden moet de werknemer meegedeeld worden
Je hebt er recht op om te weten waarom je op staande voet ontslagen wordt. De werkgever is dan ook verplicht om bij het ontslag op staande voet direct duidelijk te maken op grond waarvan dit ontslag op staande voet gegeven wordt. Op die manier kan de werknemer, meestal met behulp van een jurist, een inschatting maken van de juistheid van het ontslag op staande voet. De reden mag in een later stadium niet meer aangepast of aangevuld worden door de werkgever. Binnen twee maanden moet jouw verzoekschrift (ter vernietiging van de opzegging van de arbeidsovereenkomst) bij de rechter liggen.
Voorwaarde 3: het ontslag moet direct gegeven zijn
Dit betekent dat de werkgever direct na het bewuste incident of de verwijtbare gedraging van de werknemer moet overgaan tot ontslag op staande voet. De werkgever mag dus niet afwachten en bijvoorbeeld een paar dagen later besluiten de werknemer alsnog op staande voet te ontslaan. Wel mag de werkgever een bepaalde gedraging onderzoeken om vast te stellen of er inderdaad aanleiding is voor ontslag op staande voet.
Hulp
Ben je op staande voet ontslagen en wil je weten of dit terecht is? Neem contact op met CNV Vakmensen. Wij kunnen je helpen bij:
Vraag advies aan een jurist