De Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 3) duurt nog minstens tot eind juni 2021. De belangrijkste aanscherping in de regeling: áls jij je baan kwijt raakt dan is jouw werkgever verplicht om jou te helpen zoeken naar een andere.
Ontslag
Bedrijven krijgen in deze nieuwe steunronde (NOW 3) de ruimte om zonder ontslagboete hun personeelsomvang in te krimpen als de situatie daarom vraagt.
CNV Vakmensen stelde voor de NOW 3 een belangrijke extra voorwaarde: als personeel wordt ontslagen vanwege coronacrisis dan moet de werkgever deze mensen (laten) helpen bij het zoeken van ander werk. Met geld en met loopbaanbegeleiding. Als de werkgever dat niet doet, en toch gebruik maakt van de NOW 3-steun, dan krijgt hij een boete van de overheid.
Geen bonus of dividend
Al eerder regelden wij als vakbond dat het voor bedrijven verboden is om bonussen te verstrekken en dividenduitkeringen aan aandeelhouders te doen als er personeel wordt ontslagen vanwege de coronacrisis terwijl NOW-steun is aangevraagd. Ook mogen grote ondernemingen geen aandelen van zichzelf kopen om zo de winst- en omzetcijfers te beïnvloeden (en zo voor overheidssteun in aanmerking willen komen).
Trek onmiddellijk bij ons aan de bel als jij ziet of hoort als dit in jouw bedrijf toch het geval lijkt te zijn.
Steun wordt minder
De steunmaatregel neemt wel af komend jaar. De NOW 3 is onderverdeeld in 3 kwartalen.
Tot aan januari kunnen ondernemers 80% ondersteuning krijgen op de loonkosten en mogen zij tegelijkertijd hun uitgaven aan personeelskosten (loonsom) met maximaal 10% verkleinen.
Tussen januari en april 2021 daalt de ondersteuning tot maximaal 70% van de loonkosten en mag de loonsom met hooguit 15 % worden verlaagd.
Ten slotte, tussen april en juli 2021, bedraagt de ondersteuning maximaal 60% van de loonkosten en mag de werkgever zijn loonsom met maximaal 20% verlagen.
Schakel CNV Vakmensen in
Dat ‘verlagen van de loonsom’ kan bijvoorbeeld door mensen te ontslaan, door pensionering van medewerkers of door het niet invullen van vacatures. Als jij het idee hebt dat ineens heel veel van dergelijke maatregelen worden genomen in jouw bedrijf, aarzel dan niet om jouw vakbond in te schakelen voor een goed check!
Het spreekt voor zich dat jij CNV Vakmensen moet inschakelen als jouw werkgever of leidinggevende ineens meldt dat jouw baan verdwijnt of ‘dat de hele boel op de schop moet’.
Het is overigens goed denkbaar dat jouw bond, jouw bestuurder, zich voordien al bij jou meldt (dus als de onderneming zich wél keurig volgens de regels meldde).
Oude regels blijven gelden
Schakel ons vooral in als jouw werkgever wel meldt dat er ontslagen komen maar vervolgens niets zegt over begeleiding naar andere werk en over een sociaal plan.
Want ook als de ontslagen worden veroorzaakt door de coronacrisis gelden nog steeds andere afspraken uit de cao en de wet: een transitievergoeding is bijvoorbeeld verplicht. Die vergoeding houdt verband met de periode dat jij bij die werkgever werkt. Ook als dat maar heel kort was, heb je recht op een transitievergoeding!
Veilig/onveilig?
Werk jij op een plek waar je te maken hebt met gasten, bezoekers/reizigers/klanten? En voel jij je daardoor niet veilig? Ons advies is dat je eerst met jouw leidinggevende in gesprek gaat. Welke afspraken gelden er intern? De ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging kun je daarover ook vragen stellen. Maar je kunt uiteraard ook bij jouw vakbond, CNV Vakmensen terecht. Hieronder vind je onze corona-vragen-en-antwoordenreeks
Veelgestelde vragen over het noodfonds NOW
(Laatste update: 4 november 2020)