Man en vrouw verschillen
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
De vakbond die verschil maakt

Onverklaarbare verschillen in loon?

Heb je het vermoeden dat je niet gelijk wordt beloond voor hetzelfde werk? En is daar geen verklaarbare reden voor? Laat het ons dan weten.

Loonkloof

Uit onderzoek onder CNV-leden blijkt dat er nog altijd een stevige loonkloof is tussen mannen en vrouwen. Gelijke beloning is namelijk niet in de cao geregeld. Buiten de cao om maken werknemers nogal eens afspraken over extra beloning. Mannen zijn daarin succesvoller dan vrouwen, blijkt uit het onderzoek.

Het CNV wil dat er meer openheid komt over het loon. Als er onverklaarbare verschillen zijn, moet daar werk van worden gemaakt.

Wil jij iets vragen of signaleren?

Heb je een vraag over ongelijke beloning, wil je iets signaleren of heb je aanwijzingen dat je wordt benadeeld? Laat het ons weten. Als je lid bent, kunnen we er zonodig een zaak van maken (als je dit wilt).

Deel jouw ervaring
*
*
*
*
*
Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden*

Veelgestelde vragen

 • Wat als ik minder verdien dan mijn mannelijke collega?

  Krijgt jouw mannelijke collega een hoger salaris voor hetzelfde werk? Dan is er misschien sprake van oneerlijke beloning.

  In de wet staat dat mannen en vrouwen voor gelijke of gelijkwaardige arbeid dezelfde beloning moeten krijgen. Hetzelfde salaris voor hetzelfde werk dus. Jouw werkgever mag bij het vaststellen van het loon geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen.

  Toch is het soms ingewikkeld om te bepalen of er sprake is van oneerlijke beloning, want er kunnen meer factoren meespelen. Denk aan:

  • Opleiding: heeft jouw collega een hogere opleiding dan jij?
  • Werkervaring: heeft hij meer werkervaring?
  • Duur van het dienstverband: is hij langer in dienst dan jij? (hij kan dan bijvoorbeeld op een hogere trede in de salarisschaal zitten)

  Bovendien kun je jouw salaris alleen vergelijken met dat van een collega bij hetzelfde bedrijf.

  Geen verklaring

  Kun je geen logische verklaring bedenken voor het loonverschil tussen jou en je mannelijke collega, dan is het zaak dat je hierover in gesprek gaat met je werkgever. Heeft ook hij geen goede verklaring voor het verschil in beloning, dan zal jouw salaris aangepast moeten worden. Jouw werkgever mag je niet ontslaan als je de ongelijke beloning aan de kaak stelt.

  Kom je hier niet uit met je werkgever? Dan kun je als lid van CNV Vakmensen contact met ons opnemen voor advies.

  Lees voor meer tips ook onze whitepaper: Help, mijn collega verdient meer dan ik!

 • Mag een werkgever specifiek om een man of vrouw vragen?

  Ja, soms mogen werkgevers zo'n onderscheid maken tussen sollicitanten.

  Dat geldt bijvoorbeeld als alleen een man een bepaalde functie kan uitvoeren. Denk aan een mannelijke acteur voor de rol van koning Willem-Alexander.

  Positieve discriminatie

  Ook mogen werkgevers een voorkeursbeleid (positieve discriminatie) volgen als een bepaalde groep mensen ondervertegenwoordigd is. Werken er erg weinig vrouwen in een bepaalde functie bij een bedrijf? Dan mag de werkgever bij gelijke geschiktheid de voorkeur geven aan vrouwen. Hij mag mannelijke kandidaten niet bij voorbaat al afwijzen, maar alleen als er een vrouwelijke kandidaat is die aan dezelfde criteria voldoet. Ook moeten werkgevers in de vacature melden dat er positieve discriminatie wordt toegepast.