Scholing bij je werkgever? Dit moet je weten

En wat zijn de mogelijkheden?

Leren terwijl je werkt. Dat kan met scholing. Maar hoe werkt dat? Wie betaalt je training, opleiding of cursus? En wat regelt je werkgever voor je?

Scholing

Ook als je al aan het werk bent kun je nog leren. Je kunt lessen volgen, een opleiding, training of cursus doen. Zo word je nog beter in je werk. Maar misschien wil je wel iets heel anders gaan doen. In beide gevallen helpt scholing je verder.

Wat regelt mijn werkgever? 

Sinds 2015 hebben alle werkgevers een scholingsplicht. Je werkgever moet ervoor zorgen dat jij je werk op een goede manier kunt blijven doen. Is scholing belangrijk en nodig om jouw werk te blijven doen? Misschien omdat je anders je baan kwijtraakt? Dan moet jouw baas je de nodige cursus, training of opleiding aanbieden en betalen.

Wil je zelf graag een opleiding, training of cursus volgen, maar heb je het niet nodig om je eigen werk te blijven doen? Dan valt dit niet onder de scholingsplicht. Je baas is niet verplicht om je scholing te vergoeden of onder werktijd te laten volgen. Welke mogelijkheden je dan hebt? Dat verschilt per werkgever.

Afspraken over scholing in cao

In een cao kunnen afspraken over scholing staan. Je vindt bijvoorbeeld afspraken over:

 • de vergoeding of een regeling voor terugbetaling van de kosten;
 • wat er allemaal onder scholing valt;
 • hoeveel uur je scholing mag volgen;
 • het krijgen van betaald of onbetaald verlof;
 • een persoonlijk opleidingsbudget;
 • een regeling met een Opleiding- en Ontwikkelfonds. 

Zelf afspraken met je baas maken 

Heb je geen cao of staat er niets in over scholing? En staan er geen afspraken in je contract of het personeelshandboek? Bespreek de opties voor scholing dan met je werkgever. Misschien geeft hij je betaald of onbetaald verlof, of mag je de lessen onder werktijd volgen. Of wil je baas een deel van de kosten betalen.

Hoe werkt scholing?

Werken en leren kan op verschillende manieren. Je doet bijvoorbeeld:

 • Een cursus of training. Je volgt 1 of meerdere lessen in je vrije tijd of onder werktijd.
 • Een deeltijd opleiding naast je werk. Je krijgt bijvoorbeeld les in de avonden, of 1 dag per week.
 • Een voltijd opleiding. Je studeert en volgt overdag les.
 • Een duale opleiding. Je combineert je werk met een opleiding die past bij het werk dat je doet.

Opleiding- en Ontwikkelingsfonds

Sommige werkgevers werken samen met een Opleiding- en Ontwikkelingsfonds. Vaak met andere werkgevers in dezelfde sector. Het kan bij jou ook een sector- of scholingsfonds heten. Je baas kan bij dit fonds terecht voor:

 • opleiding en scholing;
 • een loopbaanadviseur;
 • een vergoeding van alle kosten of een deel van de kosten.

Je werkgever kan uitzoeken welke cursussen, opleidingen of trainingen je via een fonds kan volgen. Je baas kan ook met het fonds overleggen wat mogelijk is wanneer je iets anders wilt doen. De regels en voorwaarden van een fonds verschillen per sector.

Bedrijfsschool

Een werkgever kan ook samen met een school of onderwijsinstelling een opleiding voor zijn eigen werknemers maken. Je gaat dan naar een bedrijfsschool waar je opleiding bestaat uit leren en werken. Op school leer je de theorie en studeer je, op je werk doe je werkervaring op.

Studeren tijdens een sabbatical 

Een sabbatical is een optie wanneer je graag een voltijd studie wilt volgen, en daardoor een langere tijd niet kan werken. Ben je klaar met de opleiding en is je sabbatical voorbij? Dan ga je weer bij je baas aan het werk.

Lees hier hoe een sabbatical precies werkt →

Hoe zit het met studiekosten en belastingvoordeel? 

Wanneer je de kosten voor een opleiding of cursus zelf betaalt, mag je vaak een deel van die kosten van je inkomstenbelasting af halen. Dit heet een belastingvoordeel. Dit mag bijvoorbeeld bij een deel van je college- of cursusgeld of het geld dat je hebt betaald voor boeken. Je moet wel een minimaal bedrag aan studiekosten hebben uitgegeven om van dit voordeel gebruik te kunnen maken.

Meer weten? Lees hier de uitleg van de Belastingdienst →

Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.