Omscholing: zo werkt het

Heb je geen plezier meer in je werk? Of ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Omscholing kan de mogelijkheid zijn om nieuwe kansen te creëren. Wij leggen uit hoe omscholing werkt, welke financieringsmogelijkheden er zijn en waar je terecht kunt voor hulp. Zo kun jij van jouw ambities werkelijkheid maken.

Wat is omscholing?

Omscholing is het leren van een nieuw vak of beroep waarvoor je eerder niet bent opgeleid. Je laat je omscholen als je ander werk wil proberen. Bijvoorbeeld omdat je je baan niet meer leuk vind, je bent ontslagen of je werk niet meer kunt doen. Met omscholing leer je nieuwe vaardigheden door het volgen van een opleiding of het bijwonen van trainingen en cursussen. Het doel is om je loopbaan nieuwe richting te geven en nieuwe kansen te creëren.

Omscholing voor volwassenen

Je stopt nooit met leren, ook niet als je volwassen bent. Wil jij een nieuwe richting inslaan na je 50ste? Dat kan. Er liggen nog genoeg werkjaren voor je. Er zijn verschillende opleidingen met baangarantie voor volwassenen. Denk aan functies in het onderwijs, de zorg of klimaattransitie.

Financiering van omscholing

Hoe je omscholing betaalt, verschilt. Soms betaal je zelf de opleiding, soms helpt je werkgever. Laat je je omscholen voor een nieuwe functie bij je eigen werkgever? Dan krijg je het waarschijnlijk vergoed. Word je ontslagen? Gebruik dan de transitievergoeding voor omscholing. Hierover betaal je geen belasting.

Subsidies bij omscholing: O&O-fonds

In sommige sectoren bestaat het opleidings- en ontwikkelingsfonds (O&O-fonds). Dit fonds steunt werknemers met hun loopbaan, opleiding en ontwikkeling. Val je onder een cao? Dan heb je waarschijnlijk recht op scholingsbudget. Vakbonden en werkgevers bespreken dit bij de cao-onderhandelingen. Check jouw cao of je recht hebt op dit budget.

Ondersteuning van werkgevers bij omscholing

Je werkgever is niet verplicht te betalen bij omscholing. Toch kan hij bijdragen, zeker bij omscholing binnen het bedrijf. Blijkt dat jij omscholing nodig hebt om aan het werk te blijven? Bijvoorbeeld door een reorganisatie? Dan is je werkgever verplicht te helpen. Bekijk het sociaal plan voor afspraken over training, scholing en vergoedingen.

Werken en leren tegelijk

Bij sommige werkgevers kun je je laten omscholen én werken tegelijk. Je doet een opleiding en werkt bij je (toekomstige) werkgever. Je leert, doet ervaring op én krijgt salaris. Vaak betaalt je werkgever meer aan de opleiding. Het leer-werktraject, duaal, zij-instroom en BBL: allemaal vormen van werkend leren. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk op leerbanenmarkt.nl of duaalopleidingen.nl

Omscholing via het UWV

Ben je werkloos en heb je een WW-uitkering? Dan kan het UWV helpen bij omscholing. Een adviseur kijkt naar mogelijke vergoedingen voor je opleiding. Heb je een WIA-uitkering en wil je je laten omscholen om weer aan het werk te kunnen? Dan overleg je dit met het UWV voordat je aan een opleiding begint.

Loopbaanontwikkeling: wat wil jij écht?

Zit je met vragen over je carrièrepad? Wil je helder krijgen wat je ambities zijn en hoe je die bereikt? Of ben je net je baan verloren en zoek je hulp bij het vinden van je nieuwe droomjob? Maak dan kennis met James Loopbaan, een initiatief van CNV. Onze loopbaanadviseurs staan voor je klaar.

Ontdek jouw loopbaanmogelijkheden met James

Hulp bij omscholing

Wil je ander werk maar weet je niet hoe of wat? Soms heb extra hulp nodig bij je ontwikkeling. In Nederland zijn er veel hulpmogelijkheden. Gratis en betaald. We zetten de opties voor je op een rijtje.

Leerwerkloket

Door heel Nederland vind je Leerwerkloketten. Hier kun je terecht met vragen over omscholing, bijscholing, werkend leren en leerwerktrajecten. Hier krijg je gratis advies. Een adviseur helpt je met je cv en het voorbereiden van sollicitatiegesprekken.

James Loopbaan

James Loopbaan helpt je verder ontwikkelen met persoonlijke begeleiding en loopbaanadvies. Tijdens meerdere gesprekken met een eigen coach ontdek je waar je goed in bent, welke mogelijkheden je hebt en hoe je aan de slag kunt. Je kunt er ook terecht voor begeleiding bij het vinden van nieuw werk.

Zelf aan de slag

Je kunt ook alvast zelf aan de slag gaan. Schrijf al je talenten op. Welke kwaliteiten laat je in je huidige baan zien en wat heb je in de laatste jaren geleerd? En wat zijn je interesses? Niet alleen in je werk, maar ook daarbuiten. Via LoopbaanCentraal kun je aan de slag als je eigen coach. Met opdrachten, tests en tips om jezelf beter te leren kennen.

Veelgestelde vragen over omscholing