Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
Thema's

Tijdelijk werk: flexwerken, uitzenden, detacheren en payrollen

De arbeidsmarkt is de afgelopen jaren een stuk flexibeler geworden. Steeds meer werkgevers huren flexwerkers in. Lees hier alles wat je moet weten over flexwerken, uitzenden, detacheren en payrollen.

Steeds meer mensen werken als flexwerker of uitzendkracht, zijn gedetacheerd of werken via een payrollbedrijf. Wat betekenen al die termen en met welke regels en voorwaarden krijg je te maken als je via een flexibele constructie werkt?

Flexwerker

Flexwerk is een verzamelnaam voor allerlei soorten werk en contractvormen. ZZP’ers, oproepkrachten, seizoenwerkers, werknemers met een tijdelijk dienstverband met uitzicht op een vast dienstverband en werknemers in dienst van een contractingbedrijf vallen allemaal onder de term flexwerker. Deze vormen van flexwerk kunnen in bepaalde gevallen raakvlakken hebben met uitzendwerk.

Lees hier meer over flexwerken

Uitzendkracht

Als uitzendkracht ben je werknemer in dienst van een uitzendbureau. Het uitzendbureau leent je op tijdelijke basis uit aan een ander bedrijf. Dat andere bedrijf noemen we de inlener. Het uitzendbureau betaalt je salaris, verzorgt je loonstrook en draagt belasting en premie voor je af. Doordat er 3 partijen bij deze constructie zijn betrokken, wordt het ook wel een driehoeksverhouding genoemd.

Uitzendwerk

Mede door die driehoeksrelatie heeft uitzendwerk een bijzondere positie in wet- en regelgeving. Functie-indeling, beloning en rechtspositie zijn anders geregeld dan wanneer je rechtstreeks in dienst bent bij een werkgever. In de uitzendbranche gelden 2 collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) waarin alle regels en verplichtingen voor werkgevers en werknemers zijn opgeschreven. Deze cao’s (ABU-cao en NBBU-cao) lijken veel op elkaar.

Lees hier meer over uitzendwerk

Gedetacheerde

Een detacheringscontract is een vorm van een uitzendovereenkomst. Deze contractvorm kan in alle soorten en maten voorkomen: per dag, per week, per maand, voor de duur van een project of voor onbepaalde tijd. Vaak wordt gedacht dat gedetacheerden andere rechten en plichten hebben dan uitzendkrachten, maar in de kern is dit niet zo. Gespecialiseerde detacheringsbureaus bieden hun werknemers vaak wel betere arbeidsvoorwaarden dan de cao toestaat. Denk bijvoorbeeld aan loon, pensioentoezeggingen of andere extra beloningselementen. Uitzendkrachten die bijvoorbeeld door hun uitzendbureau repeterend voor één dag of één week worden uitgezonden zijn ook gedetacheerd, maar hebben deze extra’s niet.

Als vakbond zijn wij er voor gedetacheerden, wij snappen dat je gewoon leuk wilt werken en geen gedoe wilt. Wat kunnen wij voor je betekenen?

Lees hier meer over de vakbond voor detachering

Payroller

In principe is payrolling ook een vorm van uitzenden. Het verschil is dat een uitzendkracht wordt geworven door het uitzendbureau en meerdere inleners kan hebben, terwijl een payrollkracht is geworven door de organisatie waarvoor hij werkt. Hij wordt behandeld als ieder ander die vast of tijdelijk in dienst is. Een payrollkracht heeft recht op (bijna) alle arbeidsvoorwaarden van de opdrachtgever, maar wordt betaald door een andere organisatie. Deze externe organisatie heeft het werkgeverschap inclusief het personeelsbeleid overgenomen en functioneert als een soort administratiekantoor voor de opdrachtgever.

Standpunt payrolling CNV Vakmensen

CNV Vakmensen is erg tegen deze constructie. De payrollkracht is, soms na jaren werken op dezelfde werkplek, niet op de hoogte van zijn positie. Bij wie is hij nu eigenlijk in dienst? Bovendien kunnen er allerlei nare gevolgen zijn bij het einde van de opdracht. Ook vindt CNV Vakmensen dat er door de payrollconstructie wordt geshopt met risico’s die bij het werkgeverschap horen. Denk bijvoorbeeld aan het wegregelen van verantwoordelijkheid bij ziekte van de werknemer.

Gelukkig heeft de overheid enige tijd geleden de ontslagbescherming van payrollers verbeterd. Werkgevers moeten payrollkrachten nu bij een reorganisatie meenemen in de afspiegeling wie wel en niet voor ontslag in aanmerking komt. Deze regels gelden bij arbeidsovereenkomsten die zijn aangegaan na 1 januari 2015.

Lees hier meer over payrolling

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Flexwerk: zo krijg je wat je nodig hebt

  • Lees de themafolder: Heb je de themafolder Weten, denken, doen bij flexwerk gelezen? Download hem hieronder.
  • Informeer jezelf: Lees de informatie op deze pagina over flexwerk. Doorzoek ook onze website op woorden en onderwerpen die jou bezighouden rond je baan met een tijdelijk contract.
  • Onderhandel over alles: Krijg je een tijdelijk contract aangeboden? Onderhandel over: de reden, je proeftijd, concurrentiebeding, opzegtermijn, verlenging en beoordeling.
  • Ken de rechten van de flexwerker: Je leest ze hier!