Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage

Faillissement

Het bedrijf waar je werkt gaat failliet. Wat nu? Lees hier alles wat je moet weten over faillissement. Wat zijn de gevolgen voor jou en welke acties kan je ondernemen? Download de crisisfolder voor meer informatie.

Wat gebeurt er bij een faillissement?

Als een bedrijf in financiële moeilijkheden zit, dan leidt dat in het ergste geval tot een faillissement. Het bedrijf bestaat niet langer. Alle werknemers verliezen hun baan. Schuldeisers - zoals leveranciers, banken, maar ook zelfs de eigen werknemers - kunnen een faillissement aanvragen. Een curator wikkelt het faillissement af.

Zo ver komt het (gelukkig) niet altijd. Een bedrijf in nood kan bij de rechtbank uitstel van betaling aanvragen: surseance heet dat. De rechter benoemt dan een bewindvoerder (curator). Die probeert financieel orde op zaken te stellen. Want misschien is het bedrijf nog te redden en een faillissement te voorkomen. Tijdens deze surseance van betaling blijf jij gewoon aan het werk en je hebt recht op salaris.

Mislukt die reddingspoging echter, dan verklaart de rechtbank het bedrijf failliet. Soms bereidt de curator al eerder - in stilte - een overname voor. Direct na het faillissement wordt het bedrijf dan overgenomen door een nieuwe eigenaar. Zo’n aanpak wordt prepack- of een flitsfaillissement genoemd.

Wat moet ik doen?

Als het bedrijf failliet is verklaard, betekent dit niet dat je meteen thuiszit. Voor (de waarde van) het bedrijf kan het namelijk belangrijk zijn dat het werk doorgaat. Zolang je opzegtermijn loopt, ben je nog gewoon in dienst. De curator is nu de baas. Die kan dus bepalen dat je nog gewoon doorwerkt. 

Intussen moet je een aantal dingen doen:

 1. Meld je aan als werkzoekende bij het UWV Werkbedrijf.
 2. Schrijf je werkgever een brief, waarin staat hoeveel loon, vakantiegeld, vakantiedagen, atv-dagen, reiskostenvergoedingen en declaraties je nog tegoed hebt. Stuur deze brief - we noemen dat een vordering - ook naar de curator, liefst aangetekend. CNV Vakmensen kan je hierbij helpen.
 3. Vraag een faillissementsuitkering aan bij het UWV. Meestal krijg je hiervoor vanzelf een aanvraagformulier, bijvoorbeeld tijdens een informatiebijeenkomst op het bedrijf. Neem anders contact op met het UWV of met CNV Vakmensen.
 4. Zoek alvast ander werk. Vind je tijdens de opzegtermijn al een andere baan? Overleg dan met de curator of je eerder weg mag.
 5. Heb je vragen? Neem contact op met CNV Vakmensen via e-mail.

Overname of doorstart

Een (bijna-)faillissement betekent niet dat alle hoop verloren is. Er is misschien een nieuwe eigenaar te vinden of een doorstart blijkt mogelijk. Bij een bedrijfsovername neemt een ander bedrijf de bijna-failliete boedel over, inclusief het personeel. Je komt dan automatisch in dienst van de nieuwe werkgever. Jij houdt jouw rechten.

Bij een doorstart na een faillissement ga je niet automatisch mee naar de nieuwe onderneming. De nieuwe werkgever bepaalt namelijk zelf hoeveel en welke werknemers hij overneemt. Kun je wél mee in de doorstart, dan krijg je een nieuwe arbeidsovereenkomst. Die kán nadeliger zijn dan wat je eerder had. Maar je hebt dan nog wel werk.

Discriminatie op het werk


Word nu lid van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen 
 • Rechtshulp voor werk en privé 
 • Hulp bij je belastingaangifte 
 • Korting op verzekeringen 
 • Informatie en advies bij ziekte
Word lid met 50% korting
Al lid? Werf een lid!

Tips

 • Bewaar van alle documenten en brieven die je opstuurt naar de curator of het UWV een kopie voor jouw eigen administratie. Dit voorkomt later discussie of twijfel.
 • Ga niet zomaar akkoord met een nieuwe arbeidsovereenkomst als je die krijgt aangeboden. Neem altijd contact op met CNV Vakmensen voor advies. Dat voorkomt dat je zomaar arbeidsvoorwaarden kwijtraakt.

Als je onraad ruikt...

Een faillissement komt meestal niet uit de lucht vallen. Vaak zijn er vooraf al signalen dat het niet goed gaat: jouw werkgever betaalt z’n rekeningen niet meer. Salaris of toegezegde uitkeringen blijven ineens uit. Is dat het geval? Wacht dan niet af, maar neem meteen contact op met CNV Vakmensen.

Contact