Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage

De Staat van Nederland

Hoe staat ons land ervoor? Waar maak jij je druk over? Zeg wat je vindt en denk vooral ook met ons mee over oplossingen! Kom ook naar een van de 8 regionale bijeenkomsten over ‘De Staat van Nederland’.

Onder de noemer ‘De Staat van Nederland’ luisterde CNV Vakmensen afgelopen weken naar leden en niet-leden in heel het land over hun Nederland van 2017. CNV Vakmensen kwam samen met de aanwezigen in acht sessies (Drachten, Zwolle, Rijssen, Veenendaal, Haarlem, Leiden, Roosendaal, Budel en Urmond) tot de slotsom dat ons land op een kentering staat.

 
Een algemene impressie van alle sessies door het land

Ruimte zat

Sommige thema’s blijken overal tot zorgen te leiden, andere juist niet. Een ‘vol land‘ leidde eigenlijk nergens tot zorg. Er is ruimte zat en vluchtelingen zijn welkom, was een duidelijk statement op enig moment. Het feit dat Europa veel regels oplegt ‘die nogal op afstand worden bedacht’ gaf wel weer meer instemmend geknik bij de aanwezigen. Een dure gezondheidszorg, kennelijk met individualisme als basis, werd in alle bijeenkomsten als onprettig bestempeld. Het grote verlangen naar een solidaire samenleving was duidelijk voelbaar.

Solidair

Streven naar die solidaire samenleving werd ook als taak gezien voor de vakbeweging. Als het resultaat iets meer kost, maar wel een nieuw zorgzaam fundament oplevert, dan was dat voor veel aanwezigen geen probleem. Het geeft immers weer de geborgenheid terug. Een geborgenheid die de plaats inneemt van het bange voorgevoel dat jijzelf nooit zal profiteren van alles wat je (financieel) inbrengt.Een impressie van de sessie in Haarlem

Afspraken

Er zullen dan ook nieuwe afspraken moeten worden gemaakt met een nieuw kabinet. Over de manier van werken (vast of flex), de manier van ziek zijn (betaald of onbetaald) de wijze van werkloos zijn of worden (met hoge of lage uitkering) en over de wijze van scholing en ontwikkeling (waarvoor en waarheen).

Elitair

CNV Vakmensen wil voorkomen (nog) verder van de burger en zijn leden af te komen staan. “We kunnen ons niet veroorloven elitair te zijn of te worden’’, concludeert CNV Vakmensen-voorzitter Piet Fortuin. “Daarom was het goed dat we ons oor eerst te luisteren hebben gelegd. We moeten immers samen werken aan verandering en samen daarover beslissen.”

Jouw vakbeweging

“Het is niet de vakbond die jouw cao voor elkaar bokst’’, vervolgt Fortuin. “Het is jouw vakbeweging die zich samen met jou sterk maakt voor een goede cao, voor eerlijke arbeidsvoorwaarden. We zijn er op tegen om werkenden tegen elkaar uit te spelen, puur om de laagste prijs te behalen. Die rechtvaardige samenleving moeten we als vakbeweging weer helpen opbouwen. Dat kan niet zonder onze leden. Alleen samen bereiken we wat.”