Ontslag door corona? 8 tips

Hier moet je rekening mee houden

Je wordt ontslagen. Door de coronacrisis of om een andere reden. Dat is schrikken. Opeens moet je op zoek naar ander werk en van alles regelen. Waar moet je allemaal aan denken bij ontslag? Wat kun je doen en wat mag je echt niet vergeten?

1 Check je vakantiedagen en vergoedingen 

Controleer hoeveel vakantiedagen je over hebt. Bij ontslag worden je niet opgenomen vakantiedagen uitbetaald. Soms kun je met je werkgever afspreken dat je je vakantiedagen opneemt. Je stopt dan wat eerder met werken. Ook andere opgebouwde tegoeden zoals vakantietoeslag of overuren moeten worden uitbetaald.  

Je werkgever geeft je een eindafrekening waarin staat wat je uitbetaald krijgt. Je werkgever hoort dit uiterlijk 1 maand na je ontslag te hebben betaald.

2 Denk aan je transitievergoeding  

Is je ontslag niet jouw eigen schuld? Dan heb je recht op een transitievergoeding. Ook als je om economische redenen ontslagen wordt, zoals de gevolgen van de coronacrisis. En ook als je nog niet zo lang voor je werkgever werkt, in je proeftijd zit of jouw tijdelijke contract niet verlengd wordt.

De vergoeding vervalt alleen als je werkgever failliet is of als er in jouw cao iets anders is afgesproken. In dat laatste geval moet er in jouw cao een afspraak staan over:  

  • een andere financiële vergoeding;
  • zorg of hulpmiddelen die helpen om werkloosheid te voorkomen;
  • een combinatie van die twee.

De hoogte van je transitievergoeding hangt af van hoelang je voor je werkgever hebt gewerkt. Wil je weten hoeveel je kunt verwachten? Bereken het met de rekenhulp van de overheid →

3 Controleer je opzegtermijn en de reden van ontslag 

Ook tijdens de coronacrisis gelden de normale regels van ontslag. Jouw werkgever moet zich aan de opzegtermijn in jouw arbeidscontract of cao houden en een geldige reden voor je ontslag hebben. Heeft je werkgever geen opzegtermijn afgesproken? Dan geldt de wettelijke opzegtermijn

Ben je het niet eens met de reden van je ontslag? Lees wat je kunt doen →

4 Collectief ontslag? Check je rechten 

Soms zijn de financiële problemen zo groot dat je werkgever moet reorganiseren. Dat kan betekenen dat jij je baan verliest, samen met andere collega’s. Vanaf 20 werknemers heet dit een collectief ontslag. Jouw werkgever moet zich in dat geval aan verschillende regels houden.

5 Onderteken nooit zomaar iets 

Onderteken een ontslagvoorstel of beëindigingsovereenkomst niet zomaar. Je hebt het recht om de papieren mee naar huis te nemen en rustig door te lezen. Zorg ervoor dat je begrijpt wat je tekent en dat je krijgt waar je recht op hebt. Zoals je recht op een WW-uitkering. Laat de papieren dan ook controleren door de vakbond of een jurist. Zij kennen je rechten en kunnen helpen bij een tegenvoorstel. 

6 Vraag om een exitgesprek en een aanbevelingsbrief 

Een exitgesprek is een afsluitend gesprek met je werkgever. Een moment waarop je stilstaat bij jouw vertrek en elkaar feedback geeft. Het kan een fijne manier zijn om de tijd bij je werkgever af te sluiten. Ga je ondanks je ontslag goed uit elkaar? Vraag je werkgever om een aanbevelingsbrief. Dit kan helpen bij het vinden van nieuw werk.

7 Uitzendkracht? Eerste hulp bij geldzorgen via DOORZAAM en CNV 

Heb je geldzorgen en kun je wel wat hulp gebruiken? DOORZAAM en CNV Geldzorg hebben een gratis toolkit voor uitzendkrachten. Je krijgt een coach, een startpakket met allerlei hulpmiddelen en kan een cursus volgen.  

Wil je gebruik maken van de toolkit? Hier kun je je aanmelden. →

8 Vraag op tijd WW aan bij het UWV 

Lukt het niet om ander werk te vinden? Vanaf 1 week voor je laatste werkdag kun je een WW-uitkering aanvragen via de website werk.nl van het UWV. Zorg ervoor dat je de aanvraag maximaal 1 week na je laatste werkdag verstuurd. Doe je het later? Dan krijg je misschien tijdelijk een lagere uitkering.

Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.