Noodfonds verlengd: wat betekent NOW 2.0 voor mij?

Lees meer over de NOW en het eerste noodpakket

De NOW-noodmaatregel is verlengd. Je baas kan ook de komende 4 maanden hulp krijgen van het noodfonds. In het tweede noodpakket zijn wel een paar dingen veranderd. Wat is er anders en wat betekent dat voor jou?

Even terug. Wat is de NOW? 

Heeft je werkgever problemen door de coronacrisis? Met minder of geen werk voor jou en je collega’s? Dan heeft hij voor de maanden maart, april en mei hulp kunnen vragen bij het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Een noodfonds waarmee je werkgever het loon van jou en je collega’s kan doorbetalen. Ook als de deuren dicht zijn.

NOW 2.0: het tweede noodpakket 

Nu duidelijk is dat de coronacrisis langer duurt, is de NOW met 4 maanden verlengd. Voor juni, juli, augustus en september kan je werkgever steun krijgen uit het tweede noodpakket. Dat pakket lijkt op de eerste, maar er zijn wel een paar belangrijke veranderingen aan gedaan.   

Wat betekent het tweede noodpakket voor mij? 

In het tweede noodpakket zijn een paar andere afspraken gemaakt. Van sommige afspraken kun jij ook wat gaan merken:

Je kunt ontslagen worden 

Maakt je werkgever gebruik van het tweede noodpakket? Dan mag hij je alsnog ontslaan. Dat is anders dan bij het eerste pakket. Daarin staat de afspraak dat niemand ontslagen mag worden vanwege een verliesgevende situatie in het bedrijf. Er ligt een boete op dit soort bedrijfseconomisch ontslag. Bij het tweede noodpakket is dat niet meer zo.

Dat betekent dus dat er een mogelijkheid is dat je wordt ontslagen. Worden er met jou meer dan 20 mensen ontslagen? Dan moet je werkgever dit met de vakbonden overleggen. Het gaat dan namelijk om een collectief ontslag. Ontslaat je werkgever meer dan 20 mensen, zonder akkoord van de vakbonden? Dan moet hij een boete betalen.  

Bij ontslag gelden de normale wettelijke regels. Daar moet je werkgever zich dus ook aan houden. 

Je kunt scholing krijgen 

De coronacrisis betekent voor jou misschien wel dat je je eigen werk niet meer kunt doen. Daarom is er in het tweede noodpakket ook aandacht voor scholing. Je werkgever is verplicht om je aan te moedigen om scholing te volgen. Zo kan jij je laten omscholen naar een ander beroep of je laten bijscholen in je eigen functie. Dat moet je helpen om weer aan het werk te kunnen. 

Het crisisprogramma ‘NL leert door’ moet daarbij gaan helpen. Met dit programma kun je vanaf juli online scholing volgen en advies krijgen over jouw ontwikkeling. Je hoeft hier niet zelf voor te betalen.

Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.