Het min-maxcontract: je rechten en plichten

Een min-maxcontract kan best ingewikkeld zijn. Het kan vragen oproepen als: Mag je meer werken dan het maximum aantal uren? Welke uren moet je werkgever uitbetalen? En heb je als oproepkracht recht op vakantiedagen? Op deze pagina beantwoorden we al jouw vragen. We leggen je uit welke rechten en plichten jij hebt als oproepkracht met een min-maxcontract.

Wat is een min-maxcontract?

In een min-maxcontract wordt vastgesteld hoeveel uur je minimaal per periode wordt opgeroepen en hoeveel uur je maximaal inzetbaar bent. Je kunt een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd hebben. De afgesproken minimaal te werken uren worden ook wel garantie-uren genoemd. Het aantal afgesproken maximaal te werken uren worden bovenminimale uren genoemd. Je bent verplicht om tot het maximaal aantal uren in je contract te werken.

Oproeptermijn bij een min-maxcontract

Je werkgever moet je minimaal 4 dagen van tevoren schriftelijk oproepen, bijvoorbeeld via een e-mail of WhatsApp. Als je werkgever zich niet aan de oproeptermijn houdt, hoef je niet te komen werken. Maar het mag wel. In je cao kan een kortere oproeptermijn staan, lees die dus goed na. Als er werk is waar jij geschikt voor bent, moet je werkgever jou oproepen. Er mag in dat geval geen uitzendkracht worden ingezet. Ben je opgeroepen maar zegt je baas je 4 dagen of korter van tevoren af? Dan moet je werkgever je toch betalen voor de uren waarvoor je was opgeroepen. Je werkgever mag je niet verplichten om niet gewerkte uren in te halen. Ook mag je niet worden verplicht om meer uren te werken dan het maximaal aantal afgesproken uren. Dit mag wel als je dat zelf wilt.

Loon en uitbetaling bij een min-maxcontract

Als oproepkracht met een min-maxcontract heb je recht op het minimumloon. Als er voor jouw werk een cao geldt, heb je recht op het loon volgens de cao. Je krijgt salaris uitbetaald voor het totaal aantal uren dat je werkt. Daarnaast gelden er regels voor de uitbetaling van garantie-uren en bovenminimale uren.

Uitbetaling van de garantie-uren

Je garantie-uren krijg je altijd uitbetaald. Ook als je werkgever je niet voor het minimaal aantal uur heeft opgeroepen. Heb je minder dan 15 garantie-uren per week en geen vaste werktijden? Dan moet je werkgever je bij elke oproep minimaal 3 uur uitbetalen. Ook als je maar 1 uur werkt.

Uitbetaling van de bovenminimale uren

De eerste 6 maanden van je min-maxcontract krijg je alleen bovenminimale uren uitbetaald als je die gewerkt hebt. Staan er bovenminimale uren ingeroosterd, maar hoef je toch niet te komen werken? Dan word je niet uitbetaald voor die uren. Na 6 maanden moet je werkgever de bovenminimale uren die je staat ingeroosterd wel altijd uitbetalen. Ook als je de uren toch niet hoeft te werken. In sommige cao’s kunnen er andere regels over de doorbetaling staan, let daar dus goed op.

Weet jij onder welke cao je valt?

Het is belangrijk om de regels in jouw cao goed te lezen. Zo weet je wat wel en niet mag. Weet jij of je onder een cao valt? Je vind de cao's in ons overzicht.

Vind jouw cao

Doorbetaling loon bij ziekte

Werk je als oproepkracht met een min-maxcontract maar ben je ziek? Dan heb je recht op minstens 70% van je loon voor je garantie-uren, ook als je niet ingeroosterd bent. Als dit bedrag lager is dan het geldende minimumloon, dan heb je recht op het minimumloon. Ben je ziek en zijn er bovenminimale uren ingeroosterd? Dan heb je recht op doorbetaling op de dagen dat je bent ingeroosterd. Ook voor die uren krijg je minstens 70% van je loon doorbetaald.

Heb je recht op vakantiedagen en vakantiegeld?

Als je een min-maxcontract hebt, heb je recht op vakantiedagen en vakantiegeld. Het vakantiegeld bedraagt ten minste 8% van je brutoloon. Voor vakantiedagen geldt dat je recht hebt op 4 keer het aantal uren dat je wekelijks werkt. Bij veel werkgevers bouw je per gewerkt uur een bepaald percentage aan vakantie-uren op. Wil je weten hoe de opbouw bij jou in zijn werk gaat? Vraag het aan je werkgever of bekijk het in je cao.

Ontslag en opzegtermijn bij een min-maxcontract

Je werkgever mag je niet zomaar ontslaan of je werkzaamheden beëindigen door je niet meer op te roepen. Ook voor oproepkrachten met een min-maxcontract gelden de regels van het ontslagrecht en een opzegtermijn. Hieronder staan de belangrijkste regels:

  • Een min-maxcontract voor onbepaalde tijd moet worden opgezegd via de regels van het ontslagrecht.
  • Een tijdelijk min-maxcontract stopt op de einddatum in het contract. Je werkgever moet minimaal een maand voor de einddatum aangeven of je een nieuw contract krijgt.
  • Als je zelf je contract wilt opzeggen, dan geldt voor jou de wettelijke opzegtermijn van 1 maand, behalve als anders is afgesproken.

Proeftijd bij een min-maxcontract

Bij het min-maxcontract gelden er regels voor de proeftijd. Bij een tijdelijk min-maxcontract van 6 maanden of korter, mag er geen proeftijd in het contract staan. Voor min-maxcontracten tussen 6 maanden en 2 jaar mag de proeftijd 1 maand zijn. Bij een contract van 2 jaar of langer is de proeftijd maximaal 2 maanden.

Aanbod vast aantal uren na min-maxcontract van 1 jaar

Na een jaar als oproepkracht heb je recht op een aanbod voor een contract met een vast aantal uren van je werkgever. Dit aanbod moet binnen een maand na het jaar worden gedaan. Het aantal uren wordt bepaald door het gemiddeld aantal uren dat je per maand in het afgelopen jaar hebt gewerkt. Als je geen vast aantal uren wilt werken, kun je het aanbod weigeren. Je blijft dan een oproepkracht zonder garantie op een vast aantal uren. Je werkgever moet je wel elke 12 maanden een nieuw aanbod doen.

Andere regels voor seizoensmedewerkers

Voor seizoensmedewerkers gelden er andere regels dan voor oproepkrachten met een nulurencontract. Je baas hoeft je bijvoorbeeld geen contract met een vast aantal uren aan te bieden na 1 jaar. Ook kan er voor jou als seizoensmedewerker een andere oproeptermijn gelden. Kijk in je cao op de arbeidsvoorwaarden welke regels voor jou gelden.

Wat te doen bij vragen en twijfels over het min-maxcontract

Komt jouw werkgever de regels van het min-maxcontract niet na? Of heb je vragen over je rechten en plichten? Neem dan contact met ons op. Samen zoeken we naar de beste oplossing.

Neem contact met ons op