Verschil tussen flexwerkers en vaste werknemers
Een vaste werknemer heeft een contract voor onbepaalde tijd. Een flexwerker heeft dit niet. Het grote verschil is de rechtspositie. Vaste werknemers met een contract voor onbepaalde tijd, hebben vaak betere arbeidsvoorwaarden en meer rechten dan flexwerkers.
Feiten en cijfers over flexwerken
De afgelopen jaren is de arbeidsmarkt een stuk flexibeler geworden. Het aantal flexibele contracten is flink gestegen en het aantal werknemers met een oproepcontract verdubbelde. Het aantal uitzendkrachten steeg met 28%. Ook het aantal zzp'ers groeide met 56% fors in de afgelopen jaren. De verwachting is dat het totale aantal flexwerkers in de komende jaren zal blijven groeien. Daarbij is het niet onwaarschijnlijk dat er nieuwe vormen van flexibele arbeid ontstaan.
Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)
Sinds 1 januari 2020 zijn veel regels rondom contract en ontslag aangepast. Dit is het gevolg van de Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB). De wet maakt het voor werkgevers bijvoorbeeld aantrekkelijker om werknemers een vast contract aan te bieden. Ook hebben payrollers en oproepkrachten meer zekerheid gekregen. Op deze manier moet de kloof tussen het aantal vaste werknemers en flexwerkers de komende jaren worden verkleind.
De WAB in het kort:
- Het is voor werkgevers aantrekkelijker om werknemers een vast contract aan te bieden.
- Een werkgever mag met een werknemer in 3 jaar maximaal 3 tijdelijke contracten aangaan.
- Payrollwerknemers krijgen minimaal de gelijke rechtspositie en arbeidsvoorwaarden als vaste werknemers.
- Oproepkrachten hebben na 12 maanden dienstverband recht op een aanbieding voor een vaste aanstelling.