Wat raak ik kwijt aan het eind van het jaar?

Als het eind van het jaar nadert, kan dat vragen oproepen over niet gebruikte vakantiedagen en andere regelingen. Kun je je vakantiedagen kwijtraken? Wat kan er nog meer komen te vervallen. We zetten belangrijkste zaken die je op tijd moet regelen op een rij. Lees wat er gebeurt met je vakantiedagen, overuren, persoonlijk opleidingsbudget en gemaakte kosten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen 

Je wettelijke vakantiedagen mag je meenemen naar volgend jaar. Wel moet je ze vóór 1 juli van het nieuwe jaar opmaken. Anders vervallen ze, behalve als jouw cao of contract anders bepaalt. Bovenwettelijke vakantiedagen mag je maximaal 5 jaar bewaren. Heb je nog bovenwettelijke vakantiedagen van 4 jaar geleden? Gebruik ze vóór het eind van het jaar of vraag om uitbetaling.

Adv en atv-dagen

Adv en atv-dagen zijn niet wettelijk geregeld. Dat betekent dat de regels per werkgever en sector kan verschillen. Meestal vervallen niet-opgenomen atv of adv-uren aan het einde van het jaar. Maar jouw werkgever kan andere afspraken hebben. Check dus op tijd jouw cao of contract om te zien:

  • of jouw uren aan het eind van het jaar vervallen;
  • of je ze moet opnemen of kunt laten uitbetalen.

Overuren of meeruren 

De beloning van overuren verschilt per werkgever en cao. Heb je een tijd voor tijd regeling in je cao en gebruik je die? Check op tijd of je iets met die uren moet doen tegen het einde van het jaar. Moet je de overuren opnemen? Of kun je ze laten uitbetalen of meenemen maar volgend jaar?

Verdien je door je overuren minder dan het minimumloon? Dan moet je werkgever ze direct uitbetalen. De beloning van je overuren krijg je dan bij je maandelijkse loon. Tijd voor tijd mag alleen als je cao dat toestaat en je niet minder dan het minimumloon verdient.

Heb je geen cao? Dan mag tijd voor tijd alleen als je meer dan het minimumloon verdient. Check je contract of arbeidsvoorwaarden voor de afspraken over uitbetalen of meenemen van je overuren.

Persoonlijk opleidingsbudget 

Sommige werkgevers bieden ieder jaar een persoonlijk opleidingsbudget aan. Hiermee kun je cursussen, trainingen of opleidingen betalen. Dit budget kun je meestal niet opsparen en vervalt aan het einde van het jaar. Jammer, toch? Misschien kun je nog snel een korte training volgen in de laatste weken van het jaar.

Let op: het gaat in dit geval niet over de Leerrekening. Het bedrag dat je daarop ontvangt, mag je langer bewaren.   

Geld terugvragen voor gemaakte kosten

Heb je dit jaar kosten gemaakt voor je werk die je bij je werkgever mag declareren? Wacht niet tot het laatste moment om de bonnetjes op te sporen en in te leveren. Controleer de afspraken in je cao, contract of personeelshandboek. Je werkgever kan bijvoorbeeld een periode vaststellen waarin je kosten terug kunt vragen. Bijvoorbeeld binnen drie maanden na betaling.  

Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen

Vragen of twijfels over wat je kwijtraakt einde van het jaar?

Heb jij vragen over wat jij kwijtraakt aan het einde van het jaar? Of twijfel je werkgever zich aan de regels houdt? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Neem contact met ons op