Onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden: 8 tips

Onderhandelen tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek. Dat kan best eng zijn. Want hoe doe je dat? Waar kun je over onderhandelen? En hoe blijf je stevig in je schoenen staan? Met deze 8 tips bereid jij je goed voor op jouw gesprek.

Wat is een arbeidsvoorwaardengesprek? 

Ga je binnenkort aan de slag bij een nieuwe werkgever? Dan krijg je waarschijnlijk een arbeidsvoorwaardengesprek. Hierin bespreek je de details van je contract. Een kans om jouw wensen over je arbeidsvoorwaarden te delen, zoals:

  • Loon
  • Aantal werkuren
  • Extra vakantiedagen
  • 13e maand, bonus of eindejaarsuitkering
  • Overwerkvergoeding of reiskostenvergoeding
  • Leaseauto, fietsplan, laptop of telefoon van de zaak
  • Pensioenregeling
  • Flexibele werkuren en thuiswerkmogelijkheden

Wat wil jij graag in je contract zien? Hierover kun je tijdens het gesprek onderhandelen. Denk niet alleen aan je salaris, maar ook aan je secundaire en tertiaire voorwaarden. Bereid jezelf voor met de volgende handige tips!

8 Tips voor een succesvol arbeidsvoorwaardengesprek

1. Weet wat je waard bent 

Het begint met zelfkennis. Tijdens het onderhandelen is het belangrijk om te weten wat je waard bent. Denk na over je werkervaring, huidige werkzaamheden, verantwoordelijkheden, behaalde doelen, en gevolgde opleidingen. Vergeet niet je sterke punten en persoonlijke eigenschappen die je in je werk gebruikt. Met een goed overzicht van je waarde sta je sterker in de onderhandelingen.

2. Bepaal je ideale en minimale loon

Voordat je gaat onderhandelen, bedenk wat jouw ideale salaris zou zijn. Stel je bod net iets hoger vast om ruimte te hebben om te zakken. Bepaal ook het minimale bedrag waarmee je akkoord zou gaan. Dit geeft je houvast tijdens het gesprek.

Zorg ervoor dat het gevraagde salaris passend is bij jouw functie en ervaring. Onderzoek wat gebruikelijk is voor vergelijkbare functies door vacatures te vergelijken, collega's of bekenden te raadplegen, en gebruik loonwijzers en salarischecks. Als je onder een cao valt, bekijk dan de loonschalen voor jouw functie. Zo weet je op welk bedrag jij je kunt richten.

Bonus tip: Laat je werkgever als eerste een bod doen. Dit voorkomt dat je te hoog of te laag begint. Bovendien geeft het de werkgever ruimte om te onderhandelen. Wees niet bang om zelf een hoger loon voor te stellen wanneer dat passend is.

3. Maak een wensenlijstje 

Maak een lijstje met wensen voor je arbeidsvoorwaarden. Welke voorwaarden zou je graag willen hebben en welke zijn voor jou het belangrijkst? Verdeel je lijstje in 2 rijen. In rij 1 zet je jouw 'must-haves'. In rij 2 plaats je jouw 'nice-to-haves'.

Bonus tip: Denk vooraf na over mogelijke alternatieve voorwaarden als je niet jouw ideale salaris krijgt. Zo ben je tijdens het gesprek voorbereid en kun je over andere beloningen onderhandelen.

4. Onderbouw je wensen 

Waarom heb je recht op het loon dat je vraagt? Of op die extra vakantiedagen of dat opleidingsbudget? Zorg voor een goed onderbouwde reden. Vertel waarom je het waard bent. Of welke positieve invloed het op je werk zal hebben. Vraag bijvoorbeeld niet om een werktelefoon omdat 'je eigen telefoon bijna stuk is'. Maar vraag er een omdat je veel met klanten moet bellen. Wees niet bang om voor jezelf op te komen. Herhaal gerust nog eens je sterke punten en leg uit waarom dat loon of die ene voorwaarde goed bij jou past.

5. Denk mee en voer geen strijd

Je gesprek is geen gevecht over wie er met het beste resultaat naar huis gaat. Het doel is dat jij én je werkgever tevreden zijn. Wees duidelijk, maar houd de sfeer prettig. Blijf altijd vriendelijk en beleefd. En denk vooral mee met je werkgever. Is er iets wat je werkgever echt niet kan geven? Blijf dan niet op die wens hangen. Denk na over een andere oplossing. Gebruik daarvoor je wensenlijstje. Flexibiliteit kan een waardevolle troef zijn in het onderhandelingsproces.

6. Neem de tijd

Je hoeft niet meteen ja of nee te zeggen tegen de voorstellen van je werkgever. Neem tijdens het gesprek de ruimte om na te denken voordat je reageert of vragen te stellen die je hebt. Heb je meer tijd nodig? Wees niet bang om daarom te vragen. Vertel je werkgever dat je thuis rustig over het contract en alle voorwaarden wil nadenken.

Bonus tip: Geef bij je werkgever aan wanneer je je reactie zult laten horen. Maar wacht niet wekenlang met reageren. Zo houd je het proces vlot en toont het jouw betrokkenheid bij de onderhandelingen.

7. Vraag om een proefloonstrook 

Je kunt je werkgever vragen om een proefloonstrook, ook wel bekend als een pro forma berekening van je loon. Het nettobedrag dat je overhoudt, kan bij elke werkgever verschillen. Met een proefloonstrook kun je precies zien welke premies en belastingen worden ingehouden. Zo weet je wat er uiteindelijk op je rekening wordt gestort en of dit voldoende is om van te leven.

8. Onderteken nooit zomaar je contract 

Gefeliciteerd, je bent tevreden met de onderhandelingen en hebt een contract ontvangen van je werkgever. Maar wacht nog even met ondertekenen. Neem het contract eerst meer naar huis en lees het grondig door. Controleer of alle afspraken die jullie hebben gemaakt erin staan en begrijp waar je je handtekening onder zet. Zo voorkom je onaangename verrassingen achteraf.

Vragen of twijfels over arbeidsvoorwaarden?

Heb je vragen over de voorgestelde arbeidsvoorwaarden? Of heb je het idee dat de aangeboden arbeidsvoorwaarden in strijd zijn met de cao? Neem dan contact met ons op. We staan voor je klaar.

Neem contact met ons op