Onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden? 8 tips

Onderhandelen tijdens je arbeidsvoorwaardengesprek. Dat kan best eng zijn. Want hoe doe je dat? Waar kun je over onderhandelen? En hoe blijf je stevig in je schoenen staan? Met deze 8 tips bereid jij je goed voor op jouw gesprek.

Wat is een arbeidsvoorwaardengesprek? 

Ga je bij een nieuwe werkgever aan de slag? Dan heb je na het solliciteren waarschijnlijk een arbeidsvoorwaardengesprek. Tijdens dit gesprek spreek je af hoe jouw contract er precies uit gaat zien. Een moment waarop jij je wensen over je arbeidsvoorwaarden kunt delen, zoals:

 • de hoogte van je loon
 • het aantal uren dat je gaat werken
 • extra vakantiedagen
 • een 13e maand, bonus of eindejaarsuitkering
 • overwerkvergoeding of reiskostenvergoeding
 • een leaseauto, fietsplan, laptop of telefoon van de zaak
 • een pensioenregeling
 • flexibele werkuren, thuis werken en meer. 

Wat zou jij graag zien in je contract? Daar kun je tijdens het gesprek over onderhandelen. Niet alleen over je loon dus, maar ook over je secundaire of tertiaire voorwaarden. Bereid jezelf voor met de volgende tips.  

Tip 1: weet wat je waard bent 

Weet wat je waard bent. Dat komt altijd van pas tijdens het onderhandelen. Je zit er niet voor niks en vraagt niet voor niks om bepaalde voorwaarden. Zet dus voor jezelf op een rijtje waarom jij het waard bent. Denk na over:  

 • je werkervaring
 • je huidige werkzaamheden en verantwoordelijkheden
 • doelen en resultaten die je gehaald hebt
 • opleidingen, trainingen of cursussen die je hebt gevolgd
 • je sterke punten en persoonlijke eigenschappen die je in je werk gebruikt

Tip 2: bedenk je ideale loon en een minimaal loon 

Bedenk vooraf wat jouw ideale loon zou zijn. Welk bedrag wil je gaan verdienen? Ga daar wat boven zitten bij het doen van je bod. Zo geef je jezelf ruimte om te onderhandelen en te zakken. Bedenk daarnaast ook wat je minimaal wil verdienen. Vanaf welk bedrag ga je niet meer akkoord? Gebruik dat als houvast bij je gesprek.

Zoek uit welk loon bij jouw functie hoort   

Het loon dat je vraagt moet wel bij je functie en ervaring passen. Zoek daarom uit wat normaal is bij jouw functie. Kijk naar vergelijkbare vacatures, vraag het aan collega’s of bekenden en bezoek de loonwijzer en salarischeck. Val je onder een cao? Kijk dan ook naar jouw functie in de loonschalen. Zo weet je beter op welk bedrag jij je kunt richten.  

Extra tip: laat je werkgever het eerste bod doen. Zo voorkom je dat jij zelf met een te laag of te hoog bod start. Ook je werkgever zorgt voor ruimte voor onderhandeling. Wees dus niet bang om zelf een hoger loon voor te stellen.     

Tip 3: maak een wensenlijstje 

Maak een lijstje met al je wensen. Welke arbeidsvoorwaarden zou je graag willen hebben? En welke voorwaarden vind je het meest belangrijk? Verdeel je wensen onder in twee rijen. In rij 1 zet je alle voorwaarden die je sowieso wil hebben. In rij 2 zet je de voorwaarden waar je zonder zou kunnen.

Extra tip: denk vooraf ook na over de voorwaarden die je wil hebben als je niet jouw ideale loon kunt krijgen. Zo heb je tijdens het gesprek al een andere beloning in je hoofd om over te onderhandelen.  

Tip 4: onderbouw je wensen 

Waarom heb je recht op het loon dat je vraagt? Op die extra vakantiedagen of dat opleidingsbudget? Zorg voor een goed onderbouwde reden. Vertel waarom je het waard bent. Of wat voor positieve invloed het op je werk heeft. Je vraagt geen werktelefoon omdat ‘je eigen telefoon bijna stuk is’. Je vraagt er een omdat jij veel met klanten zal bellen.     

Wees daarbij niet bang om voor jezelf op te komen. Het is niet erg om nog een keer je sterke punten te benoemen en uit te leggen waarom dat loon of die ene voorwaarde daar goed bij past.

Tip 5: voer geen strijd, maar denk mee 

Je gesprek is geen gevecht over wie er met het beste resultaat naar huis gaat. Jij en je werkgever horen er allebei een goed gevoel aan over te houden. Je gaat natuurlijk nog samenwerken. Het is goed om duidelijk te zijn, maar houd de sfeer prettig. Blijf altijd vriendelijk en beleefd. En denk vooral ook met je werkgever mee.

Is er iets wat je werkgever je echt niet kan geven? Blijf dan niet op die wens hangen. Denk na over een andere oplossing. Kan je misschien nu al een moment afspreken waarop er naar een hoger salaris wordt gekeken? Of is er een andere voorwaarde die je kunt krijgen? Gebruik daarvoor je wensenlijstje.     

Tip 6: neem de tijd

Je hoeft niet meteen ja of nee te zeggen tegen de voorstellen van je werkgever. Neem tijdens het gesprek de ruimte om na te denken voordat je reageert. Of vragen te stellen die je misschien hebt. Heb je wat meer tijd nodig? Wees niet bang om daarom te vragen. Vertel je werkgever dat je thuis even rustig over het contract en alle voorwaarden wil nadenken.

Extra tip: vertel je werkgever wanneer je iets zult laten horen. En wacht niet wekenlang met je reactie.   

Tip 7: vraag om een proef loonstrook 

Je kunt je werkgever vragen om een proef loonstrook. Zoiets noem je een pro forma berekening van je loon. Wat je netto overhoudt is niet bij elke werkgever precies hetzelfde. Met een proef loonstrook kun je zien wat er allemaal wordt ingehouden aan premies en belastingen. Zo weet je wat je uiteindelijk op je rekening krijgt en of dit genoeg is om van te leven.    

Tip 8: onderteken nooit zomaar je contract 

Jij en je werkgever zijn goed uit de onderhandelingen gekomen en je krijgt een contract. Onderteken deze dan niet zodra je hem in handen hebt. Neem je contract mee naar huis en lees alles door. Controleer of alle afspraken erin staan en weet waar je precies je handtekening onder zet. Zo voorkom je verrassingen achteraf.  

Elke situatie is anders. Deze tekst is een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.