Bonderwijs
Vraag een gratis workshop aan
Een gastdocent bij jou in de klas
Bonderwijs workshops

Jouw mening telt

Waar mensen samenwerken, wordt er gediscussieerd. Soms vind je dat dingen anders of beter kunnen. Je wilt dan graag dat anderen naar je luisteren. Het is andersom ook belangrijk om open te staan voor de mening van anderen. Debatteren gaat verder dan de ander overtuigen van je gelijk. In deze workshop wordt aandacht besteed aan een goede voorbereiding, hoe je kunt reageren, het bedenken van argumenten, luisteren en doorvragen.

Het Lagerhuisdebat

Leerlingen oefenen het debatteren aan de hand van stellingen die gaan over bepaalde workshopthema’s, actualiteiten of schoolbeleid. Het debat vindt plaats in een Lagerhuismodel. Twee rijen van stoelen worden tegenover elkaar gezet. De ene kant is vóór de stelling; de andere kant tegen. Voordat de leerlingen in debat gaan, wordt er een filmvoorbeeld getoond van een goed debat en een uit de hand gelopen debat.

De onderwerpen worden in overleg met de docent vastgesteld. Er is een aantal standaardstellingen beschikbaar, maar we staan open voor ideeën van de leerlingen zelf. Na het debat wordt er geëvalueerd. Wat voor een discussietype is iemand? En waar moet hij of zij op letten tijdens het debatteren?

Zak met geld

Een aantal deelnemers moet de rest van de klas ervan overtuigen dat zij recht hebben op een denkbeeldige zak met geld. Elke leerling mag een overtuigende presentatie van 1 minuut houden waarom hij of zij de zak met geld moet krijgen. Het publiek geeft het geld weg en beslist aan welke groep. Wie kan het best overtuigen? 

Voorafgaand aan de les kan er in overleg met de docent gekozen worden voor andere of aangepaste werkvormen die aansluiten bij opleiding, niveau, doelgroep of wensen van de school. 

Interesse in deze gratis workshop?

Vraag een gastles aan