Bonderwijs
Vraag een gratis workshop aan
Een gastdocent bij jou in de klas
Bonderwijs workshops

Handig onderhandelen

Stel, je bent aangenomen voor je eerste baan. Voordat je het contract tekent, ga je eerst in gesprek over jouw wensen en verwachtingen en die van je werkgever. Na deze les weet jij waar je op moet letten.

In deze workshop gaan we het hebben over onderhandelen en hoe je dat kunt aanpakken. Het eerste deel geeft inzicht in de wereld van de vakbond: waarom en waarover wordt onderhandeld? Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag met onderhandelen.

Fragmenten onderhandelen

Tijdens de workshop laten we fi lmfragmenten zien van onderhandelingen. Daarover gaan we met elkaar in gesprek. Wat ging er goed? Wat kon er beter? Wat zou je zelf willen leren?

Afspraken maken

Veel afspraken staan al in de cao, maar je kunt altijd nog aanvullende, individuele afspraken maken. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod:

  • Hoe onderhandel je over je arbeidsvoorwaarden?
  • Welke arbeidsvoorwaarden vind je het belangrijkst?
  • Doe je zelf een voorstel voor je salaris of laat je het afhangen van je werkgever?

Onderhandelingsspel

Leerlingen gaan met elkaar (in groepen) onderhandelen. Afhankelijk van het niveau van de leerlingen en tijdsduur van de les kiest de docent voor spel A of B.

In spel A wordt er een casus uitgespeeld. De ene helft van de klas is ‘werknemer’, de andere helft ‘werkgever’. In deze casus onderhandelen de partijen over onder andere salaris en werktijden. In spel B worden er, afhankelijk van de grootte van de klas, vier groepen gemaakt. Er zijn twee werkgeversorganisaties en twee vakbonden. De werkgeversorganisatie gaat onderhandelen met de vakbond. De groep met de meeste punten wint het spel. 

Voorafgaand aan de les kan er in overleg met de docent gekozen worden voor andere of aangepaste werkvormen die aansluiten bij opleiding, niveau, doelgroep of wensen van de school. 

Interesse in deze gratis workshop?

Vraag een gastles aan