Arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden waarop je werkt. Bijvoorbeeld: de hoogte van je salaris, het aantal vakantiedagen dat je krijgt, het aantal uren dat je per dag werkt of een (deels) betaalde opleiding. Arbeidsvoorwaarden spreek je af met een werkgever en laat je vastleggen in een arbeidsovereenkomst.
Voor een aantal arbeidsvoorwaarden is een minimum omschreven in de wet. Zo is een minimumloon in de wet vastgelegd, evenals een minimum aantal vakantiedagen. In de cao staan ook afspraken over je arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld over loonsverhogingen of pensioenregelingen. Met je werkgever kun je zelf aanvullende afspraken over arbeidsvoorwaarden maken. Die afspraken mogen niet ingaan tegen de wet of tegen de cao die voor jou geldt.
Er zijn verschillende soorten arbeidsvoorwaarden. Ze zijn allemaal de moeite van bespreken waard tijdens onderhandelingsgesprekken met je werkgever. Lees hier wat het verschil is tussen de soorten arbeidsvoorwaarden.
Primaire arbeidsvoorwaarden
Deze voorwaarden hebben betrekking op de wettelijke voorwaarden waar je aan moet voldoen bij arbeid. Bijvoorbeeld salaris, vakantiegeld, wettelijke vakantiedagen en verplichtingen van de werknemer en werkgever.
Secundaire arbeidsvoorwaarden
Doorgaans zijn secundaire arbeidsvoorwaarden in een cao vastgelegd. Deze voorwaarden hebben betrekking op bijzondere beloningen, functiestelsels en details van werktijden en bovenwettelijke vakantiedagen.
Tertiaire arbeidsvoorwaarden
Tertiaire arbeidsvoorwaarden zijn de vaak ‘zachte’, maar daarom niet minder belangrijke, arbeidsvoorwaarden. Hier vallen zaken onder als een kantoor, secretaresse, eten in het directierestaurant, eigen parkeerplaats en dergelijke. Maar ook bijvoorbeeld gratificatieregelingen en personeelsfondsen vallen er onder.
Elke maand € 35 erbij
Sandra Rodenboog
Administratief medewerker bedrijfsbureau Friese Panelen Holland
Ik ben vorig jaar lid geworden van de cao-commissie Meubel en zat vervolgens aan tafel bij de best taaie onderhandelingen. Na een paar dagen bereikten we een akkoord met de werkgevers. Omdat de onderhandelaars voet bij stuk hielden, betekende dat onder andere per direct een loonsverhoging van € 35 per maand. Twee maanden later merkte ik dus in mijn portemonnee gelijk het resultaat van de onderhandelingen van mijn vakbond! Supergaaf vond ik dat!