Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage

Arbeidsvoorwaarden

Arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden waarop je werkt. Bijvoorbeeld: de hoogte van je salaris, het aantal vakantiedagen dat je krijgt, het aantal uren dat je per dag werkt of een (deels) betaalde opleiding. Arbeidsvoorwaarden spreek je af met een werkgever en laat je vastleggen in een arbeidsovereenkomst.

Voor een aantal arbeidsvoorwaarden is een minimum omschreven in de wet. Zo is een minimumloon in de wet vastgelegd, evenals een minimum aantal vakantiedagen. In de cao staan ook afspraken over je arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld over loonsverhogingen of pensioenregelingen. Met je werkgever kun je zelf aanvullende afspraken over arbeidsvoorwaarden maken. Die afspraken mogen niet ingaan tegen de wet of tegen de cao die voor jou geldt.

Er zijn verschillende soorten arbeidsvoorwaarden. Ze zijn allemaal de moeite van bespreken waard tijdens onderhandelingsgesprekken met je werkgever. Lees hier wat het verschil is tussen de soorten arbeidsvoorwaarden.

Primaire arbeidsvoorwaarden

Deze voorwaarden hebben betrekking op de wettelijke voorwaarden waar je aan moet voldoen bij arbeid. Bijvoorbeeld salaris, vakantiegeld, wettelijke vakantiedagen en verplichtingen van de werknemer en werkgever.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Doorgaans zijn secundaire arbeidsvoorwaarden in een cao vastgelegd. Deze voorwaarden hebben betrekking op bijzondere beloningen, functiestelsels en details van werktijden en bovenwettelijke vakantiedagen.

Tertiaire arbeidsvoorwaarden

Tertiaire arbeidsvoorwaarden zijn de vaak ‘zachte’, maar daarom niet minder belangrijke, arbeidsvoorwaarden. Hier vallen zaken onder als een kantoor, secretaresse, eten in het directierestaurant, eigen parkeerplaats en dergelijke. Maar ook bijvoorbeeld gratificatieregelingen en personeelsfondsen vallen er onder.

Elke maand € 35 erbij

Sandra Rodenboog
Sandra Rodenboog
Administratief medewerker bedrijfsbureau Friese Panelen Holland

Ik ben vorig jaar lid geworden van de cao-commissie Meubel en zat vervolgens aan tafel bij de best taaie onderhandelingen. Na een paar dagen bereikten we een akkoord met de werkgevers. Omdat de onderhandelaars voet bij stuk hielden, betekende dat onder andere per direct een loonsverhoging van € 35 per maand. Twee maanden later merkte ik dus in mijn portemonnee gelijk het resultaat van de onderhandelingen van mijn vakbond! Supergaaf vond ik dat!

Invloed op je arbeidsvoorwaarden?

Als lid van CNV Vakmensen heb je invloed op jouw arbeidsvoorwaarden. Voorafgaand aan ieder cao-traject verzamelen wij input van onze leden. Op basis daarvan doen wij voorstellen voor jouw nieuwe cao.

Wil jij ook invloed op je arbeidsvoorwaarden? En ben je benieuwd welke voordelen het lidmaatschap van CNV Vakmensen nog meer biedt?

 

Bekijk alle voordelen
Wat is cao a la carte?


Het arbeidsvoorwaardengesprek: 5 tips

Yes, je hebt een arbeidsvoorwaardengsprek! Waar moet je op letten?

We hebben wat tips voor je op een rij gezet:

  • Accepteer nooit het eerste aanbod wat je krijgt. Een werkgever begint nooit bij het maximale aanbod, dus onderhandel!
  • Bereid je goed voor: maak een inventarisatie van wat je wilt, onderbouw je eisen en kom zelf ook met oplossingen.
  • Geef aan dat je er in elk geval op vooruit wilt gaan. Vergeet niet dat jij leidend bent in dit gesprek.
  • Stel je professioneel op. Probeer het arbeidsvoorwaardengesprek zakelijk in te gaan en laat je niet leiden door emoties.
  • Kijk de ander aan en laat hem of haar uitspreken.

Heel veel succes!


Arbeidsvoorwaardengesprek

Praat mee over arbeidsvoorwaarden?

Heb je een vraag over jouw arbeidsvoorwaarden, de cao of heb je andere vragen rondom werk en inkomen? Stel je vraag of praat mee op Je Achterban.

Praat mee en denk mee!