Tóch ploegentoeslag voor zieke monteur met tijdelijk contract

Stel: je hebt een tijdelijk contract en wordt langdurig ziek. Heb je dan nog recht op de afgesproken ploegentoeslag? Een werkgever vond van niet.

Probleem: Werkgever wil geen ploegentoeslag betalen
Oplossing: Zieke monteur ontvangt alsnog 70 procent van de afgesproken toeslag

Een monteur tekent zijn tweede jaarcontract bij hetzelfde bedrijf. In dit ‘contract voor bepaalde tijd’ staat dat hij in de tweede helft van het jaar in een vijfploegendienst gaat werken. Daarvoor zal hij een ploegentoeslag van 25 procent ontvangen. Een leuk extraatje! Helaas wordt de man vlak na het ingaan van zijn contract ernstig ziek. Het ziet ernaar uit dat hij langdurig niet kan werken. Wat nu?

Rechten en plichten

Over het algemeen geldt: de rechten en plichten van een zieke werknemer zijn bij een contract voor bepaalde tijd hetzelfde als bij een contract voor onbepaalde tijd. Wettelijk is geregeld dat een werknemer bij ziekte recht heeft op minimaal 70 procent van zijn laatstgenoten salaris. Soms zijn in de cao of in de arbeidsovereenkomst afspraken gemaakt voor een hoger percentage. Wie na afloop van een contract voor bepaalde tijd nog ziek is, komt in de Ziektewet.

Stellige werkgever

Aangezien de monteur niet onder een cao valt, krijgt hij het wettelijk minimum van 70 procent van het overeengekomen salaris. Tot zover alles volgens de regels. Maar hoe zit het met de ploegentoeslag? Heeft hij daar ook nog recht op? Zijn werkgever is stellig: nee! Wie geen ploegendiensten draait, maakt volgens hem ook geen aanspraak op de toeslag.

Wettelijke bepaling

Maar klopt dat wel? Om een antwoord op die vraag te krijgen, klopt de monteur aan bij CNV Vakmensen. Dat blijkt een goede beslissing. Een jurist vindt namelijk een wettelijke bepaling die zegt dat een zieke werknemer ook recht heeft op minimaal 70 procent van de toeslag die in het tijdelijke contract is afgesproken.

Werknemer ontvangt toeslag

Er zijn 2 brieven van de jurist nodig voordat de werkgever overstag gaat. Hij belooft de toeslag te betalen. Tot een rechtszaak hoeft het gelukkig niet te komen. De monteur is blij met de uitkomst. Ziek zijn is al vervelend genoeg, maar nu krijgt hij in elk geval het geld waar hij recht op heeft.

Vraag of advies?

Heb je een vraag of heb je advies nodig? Aarzel dan niet en neem contact met ons op. Wij helpen je met deskundig advies en betrouwbare informatie over werk en inkomen.

Contact

Lees hoe wij andere leden hielpen