Saunamedewerker tekent onder druk ander contract

Een saunamedewerker moet van zijn werkgever zijn contract voor bepaalde tijd omzetten in een uitzendcontract bij een payrollbedrijf. Hij protesteert, maar verklaart zich vervolgens toch akkoord. Prompt volgt korte tijd later zijn ontslag.

Probleem: Onverwacht ontslag na ander contract
Oplossing: Nabetaling van ruim € 11.000,-

Deze kwestie gaat over een saunabedrijf, dat alle personeelsleden overhevelt naar een payrollbedrijf dat gespecialiseerd is in horecapersoneel. Onder druk gaan de werknemers akkoord met het nieuwe uitzendcontract. Er lijkt op het eerste gezicht niets te veranderen, want hun salaris en arbeidsvoorwaarden blijven gelijk. Wel hebben ze nu een andere rechtspositie, waardoor ze à la minute ontslagen kunnen worden.

Uitzendcontract in de maag gesplitst

Als dat inderdaad prompt bij een van onze leden gebeurt, vragen we de rechter om een uitspraak te doen. Want de saunamedewerker heeft zich weliswaar akkoord verklaard met zijn nieuwe contract, maar het is ook duidelijk dat hij weinig keus had. Hier is de rechter het mee eens. Het uitzendcontract is de medewerker in de maag gesplitst. Volgens de rechter is ‘onvoldoende aannemelijk’ geworden dat de saunamedewerker zijn oorspronkelijke dienstverband wilde beëindigen. Vooral omdat hij belangrijke rechten heeft prijsgegeven zonder dat daar iets tegenover stond.

Niet rechtsgeldig

De rechter verklaart de beëindiging van de werkopdracht van de saunamedewerker niet rechtsgeldig. Hij oordeelt dat het saunabedrijf alleen de loonbetaling heeft uitbesteed, en niet het werkgeverschap. En dus zit er niets anders op: het saunabedrijf moet het salaris doorbetalen tot het eind van het oorspronkelijke contract van de medewerker. Concreet: zijn salaris moet nog 4 maanden worden doorbetaald, ruim € 11.000 bruto.

Gevolgen

Wat deze uitspraak voor andere payrollers betekent? Als werknemers slechter worden van een nieuw payrollcontract, kun je je afvragen of ze daadwerkelijk met het nieuwe payrollcontract hebben ingestemd. Ook al verklaren ze zich noodgedwongen met hun nieuwe contract akkoord. Laat je dus altijd goed informeren over de gevolgen van een nieuw contract. En neem niet klakkeloos aan dat als je je handtekening hebt gezet, er niets meer aan te doen is. Dat geldt niet voor alle gevallen!

Vraag of advies?

Heb je een vraag of heb je advies nodig? Aarzel dan niet en neem contact met ons op. Wij helpen je met deskundig advies en betrouwbare informatie over werk en inkomen.

Contact

Lees hoe wij andere leden hielpen