Leerling-kapster heeft recht op stagevergoeding

Studenten die op zoek zijn naar een stageplek, staan soms voor een lastig dilemma. Wat doe je als de werkgever vraagt of je wilt afzien van een stagevergoeding? Terwijl je daar wel recht op hebt?

Probleem: Geen stagevergoeding
Oplossing: Navordering van € 891

In de cao voor de kappers zijn duidelijke afspraken gemaakt over een stagevergoeding (in de cao heet het onkostenvergoeding). Lang niet alle werkgevers houden zich daaraan. Dat merkte een leerling-kapster, toen ze bij het begin van de stage een contract kreeg voorgelegd. Daar stond in dat ze geen stage- en onkostenvergoeding zou krijgen. Of ze maar even wilde tekenen.

Handtekening

Wat doe je dan? De stagiair heeft haar handtekening gezet, net zoals veel andere scholieren dat doen. Begrijpelijk, want ze wilde graag die stageplek. Eigenlijk maakt de werkgever in zo’n geval misbruik van de situatie. Want het is absoluut niet netjes om willens en wetens de cao te ontduiken en een stagiair gewoon niks te betalen.

Rechtszaak

Dat heeft na afloop van deze stage een interessante rechtszaak opgeleverd. Het punt is namelijk dat dat getekende contract voor de rechter helemaal geen waarde heeft. De cao is door de minister ‘algemeen verbindend’ verklaard en geldt daarom voor de hele kappersbranche. Daar mag je als werkgever niet zomaar in negatieve zin van afwijken. Zelfs als een stagiair daar aanvankelijk mee akkoord is gegaan.

Opsteker

We hebben via de rechter alsnog de stagevergoeding gevorderd en ook gekregen: 27 stagedagen keer € 33 per dag, in totaal € 891 bruto. Dat is een mooie opsteker voor al die andere stagiairs die vaak voor nop aan het werk zijn.

Ons advies

  • Kijk je cao erop na of je recht hebt op een stagevergoeding. Of neem contact met ons op als je het niet weet.
  • Zorg dat je urenbriefjes zijn afgetekend, zodat je later altijd kunt bewijzen op welke dagen en hoeveel uur je stage hebt gelopen. Dan sta je bij een eventuele rechtszaak een stuk sterker.

Vraag of advies?

Heb jij een vraag of advies nodig? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!

Contact