Concurrentiebeding is er niet om werknemers vast te houden

Als je bij een ander bedrijf voor hetzelfde werk € 450 per maand meer kunt verdienen, hoef je waarschijnlijk niet zo lang na te denken. Eén probleempje: hoe zit het met het concurrentiebeding?

Probleem: Mogelijk hoge boete vanwege concurrentiebeding
Oplossing: Concurrentiebeding niet van toepassing

Een van onze leden, een beveiligingsmonteur, werkte al bijna 20 jaar bij hetzelfde bedrijf. Hij had al meer dan eens gevraagd om een salarisverhoging, maar dat was niet bespreekbaar. Toen hij solliciteerde bij een ander bedrijf, waar hij maar liefst € 450 per maand meer ging verdienen, ontstonden de problemen.

Rechtszaak

De werkgever wilde niet dat de monteur bij een concurrent zou gaan werken en spande een rechtszaak aan. In het contract dat de monteur ooit had getekend, stond namelijk een concurrentiebeding. Het was nogal ingewikkeld geformuleerd, maar het kwam erop neer dat de werknemer een jaar lang in heel Nederland geen soortgelijk werk mocht doen. Dat gaat wel erg ver. Hoe zou de rechter daarover oordelen?

Concurrent

De rechter stelde vast dat de werknemer zich inderdaad niet had gehouden aan het concurrentiebeding. Zijn nieuwe werkgever was een concurrent en zat op slechts 30 kilometer afstand. Dat was ‘bepaald geen kleine overtreding’, vond de rechter.

Afweging

Toch maakte de rechter uiteindelijk een afweging in het voordeel van de monteur. Daarbij speelden verschillende argumenten een rol. Eerste argument was dat een concurrentiebeding niet is bedoeld om te voorkomen dat werknemers vertrekken. De werkgever had dit vertrek juist als belangrijkste pijnpunt genoemd. Daarmee was nog niet gezegd dat het bedrijf klanten zou kwijtraken aan de concurrent.

Meer salaris

Daarnaast woog de rechter mee dat de werknemer eerder vergeefs om meer salaris had gevraagd en bij het andere bedrijf fors meer ging verdienen. Ook speelde er nog iets anders mee: de monteur was op het moment van de uitspraak al ruim 3 maanden bij het andere bedrijf aan het werk. Als hij was veroordeeld voor het overtreden van het concurrentiebeding, zou de boete inmiddels al zijn opgelopen tot € 45.000. Dat vond de rechter kennelijk niet redelijk.

Mooie uitspraak

En, redeneerde de rechter tot slot, de werknemer was in het contract ook al gehouden aan een relatiebeding en een geheimhoudingsbeding. Daarmee waren de belangen van de ex-werkgever voldoende beschermd. Al met al een mooie uitspraak, in het voordeel van de werknemer. Hij mocht blijven werken en hoefde geen boete te betalen. En dat is maar goed ook. Een concurrentiebeding is niet bedoeld om werknemers tegen hun zin gevangen te houden.

Ons advies

Veel arbeidscontracten bevatten een concurrentiebeding. Vaak moeilijk geformuleerd. Heb je daar vragen over? Of overweeg je een andere baan en verwacht je problemen rond het concurrentiebeding? Vraag ons dan om advies!

Vraag of advies?

Heb je een vraag of heb je advies nodig? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!

Contact

Lees hoe wij andere leden hielpen