Compensatie van € 1.800 voor ervaren grasmaaier

Een verkeerde functienaam kan zomaar betekenen dat je een lager uurloon krijgt. Het komt nogal eens voor dat uitzendbureaus hiermee rommelen. En dan de winst in eigen zak steken. Dat kan natuurlijk niet zomaar! Onze loonspecialisten regelden een compensatie van bruto € 1.800.

Probleem: Verkeerde functienaam
Oplossing: Compensatie van € 1.800

Het uitzendbureau ging in dit geval op een geraffineerde – en volgens ons doelbewuste – manier te werk. Het plaatste een advertentie voor een grasmaaimachinist, waar een van onze leden solliciteerde. Het leek hem leuk werk en hij had daar ook al veel ervaring in.

Vreemd

Wat hij wel vreemd vond, was dat in zijn uitzendovereenkomst de functie stond van ‘medewerker groenvoorziening’. Je zou zeggen, what’s in a name? Maar toch was dat hier wel van belang. De cao Hoveniers, waar hij onder viel, kent namelijk verschillende functiegroepen. Bij de functie van medewerker groenvoorziening hoort een lager salaris dan die van ervaren grasmaaimachinist, de functie waar hij op had gesolliciteerd. Een verschil van € 2 per uur.

Te weinig?

Bij het uitzendbureau vroeg hij hoe dat zat. Kreeg hij niet te weinig? Het uitzendbureau vond van niet en wilde hem geen hoger salaris geven. Toen heeft de grasmaaimachinist ons ingeschakeld – je bent tenslotte niet voor niks lid van een vakbond. Maar ook brieven van onze kant haalden in eerste instantie niks uit.

Dieper ingedoken

Toen zijn we er eens dieper ingedoken. We hebben bij de opdrachtgever, het bedrijf waar de grasmaaier aan het werk was, nagevraagd welke afspraken ze precies hadden met het uitzendbureau. Wat bleek? De uitzendkracht was bij hen aangeboden als ‘ervaren grasmaaimachinist met 3 jaar sportveldervaring’. De opdrachtgever betaalde daarvoor aan het uitzendbureau ook keurig het bijbehorende hogere cao-tarief. Wat de opdrachtgever niet wist, was dat de uitzendkracht het lagere uurloon kreeg van ‘medewerker groenvoorziening’ – de winst ging naar het uitzendbureau!

Compensatie

Daar hebben we het uitzendbureau vervolgens mee geconfronteerd. We hebben een volledige compensatie geëist én gekregen voor de periode van 5 maanden dat de uitzendkracht daar heeft gewerkt. Het kwam neer op € 1.800 bruto.

Advies

Heb je vragen over je uitzendovereenkomst of heb je het idee dat er iets niet klopt? Aarzel niet en neem contact met ons op!

Vraag of advies?

Heb je een vraag of heb je advies nodig? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!

Contact