Cao weegt zwaarder dan eigen regeling

Nabetaling van ruim 13.500 euro

Al jaren geldt bij een chrysantenteler een eigen overurenregeling. Dat is mondeling zo afgesproken met de werknemers. Maar die regeling wijkt af van de cao. Hoog tijd om dat recht te trekken.

Probleem: Eigen regeling in plaats van de cao
Oplossing: Nabetaling van ruim 13.500 euro

Een Brabantse chrysantenteler heeft mondeling een afspraak gemaakt met de werknemers. Wordt in een drukke week meer dan 38 uur gewerkt, dan gaan de overuren in een pot. Is het rustiger, dan kunnen werknemers kiezen: uren van hun overuren-tegoed afschrijven of ‘knoppen’, het uitknippen van hoofdknoppen die eerder bloeien dan de andere knoppen.

Teler hanteert eigen regeling

Zo gaat het al jaren, zegt de werkgever verbaasd als wij – op verzoek van een van onze leden – om opheldering vragen. Dit is onze eigen regeling, zegt hij. Iedereen is ermee akkoord en er heeft nog nooit iemand geklaagd!

Geen overuren afgerekend

Tot nu dus. We hebben eens goed naar het salarisstrookje en de overurenregeling gekeken. Het blijkt dat de werkneemster geen overuren kreeg afgerekend, terwijl ze die aantoonbaar wel heeft gemaakt. En dat 4 jaar lang.

Werkgever wil niet betalen

Wat nu? De werkgever is het eens met het genoemde aantal overuren. Hij weigert echter te betalen. Immers, hij is mondeling ‘en in goed overleg’ een andere regeling overeengekomen met al zijn werknemers.

Rechter: de cao weegt zwaarder

Het draait op een rechtszaak uit. De rechter maakt korte metten met de eigen regeling. ‘Een cao is er niet voor niets’, oordeelt die. Als een werkgever zelf afspraken maakt met zijn werknemers, dan zijn die van een lagere orde dan de verplichtingen die voortvloeien uit de cao. En als de zelfgemaakte afspraken in strijd zijn met de cao, dan geldt de cao. De werkneemster krijgt over de periode van 4 jaar in totaal een nabetaling van ruim € 13.500 bruto.

Vraag of advies?

Heb je een vraag of heb je advies nodig? Aarzel dan niet en neem contact met ons op. Wij helpen je met deskundig advies en betrouwbare informatie over werk en inkomen.

Contact

Lees hoe wij andere leden hielpen