Meldpunt voor bezorgers van reclamefolders en huis-aan-huisbladen

Werk je als bezorger van reclamefolders en huis-aan-huisbladen, bijvoorbeeld bij Spotta of een ander bedrijf? En heb je vragen over je contract? Bijvoorbeeld over het aanpassen van vergoedingen, of dat zomaar kan? Laat het ons weten! Wij gaan dan samen met jou kijken wat we hieraan kunnen doen.

Wat is er aan de hand?

Bij tv-programma Radar hebben zich meerdere jonge bezorgers gemeld, met klachten over Spotta. Zo zijn de tarieven onduidelijk en worden wijktarieven soms zomaar verlaagd. Hoe zit dat en mag dat zomaar? Radar besteedde hier maandag 7 februari 2022 aandacht aan >

Ook aan CNV Vakmensen is gevraagd wat wij vinden van de gang van zaken bij Spotta. Vooropgesteld: het is goed als jongeren een bijbaantje zoeken en daarmee wat extra zakgeld kunnen verdienen. Maar bij deze ‘eerste stap op de arbeidsmarkt’ moet je wel een goede bescherming krijgen. Dat is bij Spotta niet goed geregeld, want:

1.Onwettige contracten voor 13- en 14-jarigen

Spotta biedt aan 13- en 14-jarigen contracten aan. Dit mag wettelijk niet, want op die leeftijd mag je geen zelfstandige arbeid verrichten. Je mag dus zelf geen contract tekenen voor een folder- of krantenwijk. Je mag wel hélpen bij dit werk (bijvoorbeeld meelopen met een ouder of oudere broer of zus) en op die manier toch iets verdienen.

2.Vanaf 15 jaar: een echte arbeidsovereenkomst

Spotta mag wèl contracten sluiten met jongeren van 15 jaar en ouder. Volgens Spotta is er dan sprake van een ‘overeenkomst van opdracht’. Daar zijn wij het niet mee eens: volgens ons is er sprake van een arbeidsovereenkomst. In feite geeft Spotta dat ook zelf toe, want ze adverteren met het aanbod van een ‘vaste baan’. Er is sprake van arbeid, loon en gezag. En dan praat je over een arbeidsovereenkomst. Dat is belangrijk, want een arbeidsovereenkomst geeft meer bescherming en zekerheid, bijvoorbeeld over de beloning.

3.Onduidelijkheid over beloning

Spotta is volstrekt niet duidelijk over de beloning, er staat niets over in het contract.

4.Dreiging met aangifte

Spotta dreigt in het contract met ‘aangifte bij de politie’, als ze erachter komen dat je folders dumpt. Nu is het natuurlijk totaal niet de bedoeling dat je folders in de bosjes bezorgt. Maar we vinden het veel te ver gaan dat Spotta in het contract al bij voorbaat dreigt met een aangifte.

Heb je een vraag of wil je een melding maken? Gebruik onderstaand formulier.

Gebruik het formulier om jouw vraag te stellen
Geef een korte omschrijving in maximaal 5 zinnen.
Error
None
Voor- en achternaam
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None
Error
None