Werkdruk in distributiecentra Albert Heijn ziekmakend hoog

Onderzoek CNV en FNV toont aan

De werkdruk in de distributiecentra van Albert Heijn is zo hoog dat veel mensen er ziek van worden. Dat blijkt uit onderzoek van de FNV en het CNV onder honderden medewerkers. Vooral de Poolse uitzendkrachten hebben last van een ongezond hoge werkdruk. De gevolgen zijn niet mis: stress, lichamelijke klachten en minder goed functioneren. Ook heeft maar liefst 39% van de respondenten zich dit jaar ziek gemeld.

Waar honderden werknemers van de dc’s begin dit jaar een goede loonsverhoging wisten af te dwingen met dagenlange stakingen, is hun werkdruk nog altijd gigantisch, ook in vergelijking met andere bedrijven in Nederland waar de bonden dit hebben onderzocht.

Stress, lichamelijke klachten en veel ziekmeldingen

Meer dan driekwart (77%) van de werknemers geeft aan last te hebben van een ongezond hoge werkdruk. Dit geldt helemaal voor uitzendkrachten (87%). Negen van de tien invullers van de enquête ervaren negatieve gevolgen van de werkdruk, zoals stress, lichamelijke klachten en minder goed functioneren. Bij 82% zijn deze klachten er minimaal iedere maand. Door de hoge werkdruk heeft 39% zich dit jaar ziek gemeld.

Medewerkers worden opgejaagd

Roel van Riezen van CNV Vakmensen: ‘Een belangrijke oorzaak van de hoge werkdruk is dat de medewerkers worden opgejaagd. Ze moeten hun werkzaamheden binnen bepaalde tijd af hebben en voelen zich daardoor enorm onder druk gezet. Mensen hebben hun grenzen, zeker hier gezien het zware werk dat ze doen.

Vijf voor twaalf

’Shefania Sewbaks, bestuurder FNV Handel: ‘Wij schrikken hier erg van. We wisten dat de werkdruk hoog was, maar zo hoog… Het is vijf voor twaalf dus er moet nu echt iets gebeuren. Daarom gaan wij deze week nog om tafel met Albert Heijn en uitzendbureaus OTTO Workforce en Tempo Team. Zij moeten maatregelen nemen, en snel ook.’

Helft niet gesteund door leidinggevende

Opvallend: de helft van de respondenten voelt zich niet gesteund door de leidinggevende. Ook hier zijn het vooral de uitzendkrachten die dit aangeven (59%), waaronder veel Poolse arbeidsmigranten die werken als orderpicker.