Volgende week 7e en 8e stakingsdag bij Fokker Elmo in Hoogerheide

Directie blijft vasthouden ongelijke blijf-bonussen

Medewerkers van Fokker Elmo in Hoogerheide leggen op dinsdag 30 en woensdag 31 mei opnieuw hun werk neer. Het worden de 7e en 8e stakingsdag van dit jaar. Ze zijn boos dat ze ongelijk behandeld worden bij de overgang van hun fabriek naar Papendrecht ten opzichte van hun collega’s in Helmond.

De directie van moederbedrijf GKN Fokker heeft namelijk medewerkers van Fokker Landing Gear in Helmond, die ook overgaan naar Papendrecht, een hogere blijf-bonus in het vooruitzicht gesteld. Ondanks flink aandringen en 6 eerdere stakingsdagen weigert de directie die hogere premie ook aan de Hoogerheiders toe te kennen. ‘Respectloos’, vindt CNV Vakmensen-onderhandelaar Arthur Bot dat.

Meer specialistische kennis

Vakbonden CNV en FNV maakten in een eerder stadium al afspraken over de overgang voor de in totaal ruim duizend Helmondse en Hoogerheidense medewerkers. Tot verbazing van CNV Vakmensen vond GKN Fokker het nodig om daarna nog extra afspraken met de lokale OR te maken voor de mensen in Helmond. Daardoor kunnen zij nu aanspraak maken op veel hogere ‘blijf-premies’. Het verschil kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Als reden geeft de directie aan dat er voor de Helmondse activiteiten meer specialistische kennis nodig is en dat die mensen moeilijker te vervangen zijn.

Gebrek aan waardering en respect

Bot: ‘De medewerkers in Hoogerheide zijn logischerwijs erg teleurgesteld in de houding van de directie. Ze voelen zich ondergewaardeerd en missen een stukje respect. Bovendien zorgt een ongelijke behandeling straks voor tweespalt op de nieuwe werkvloer. Dat is geen goede productieve basis voor het opstarten van de nieuwe vestiging.’

We geven niet op

De afgelopen maanden probeerden de bonden, ondersteund door acties van medewerkers in Hoogerheide, al meerdere malen GKN Fokker op andere gedachten te brengen. Tevergeefs. ‘Ze vinden het verschil in wat wij eisen en wat zij bieden onoverbrugbaar’, zegt Bot. ‘Onzin. En dat vonden onze leden tijdens de ledenvergadering op 9 mei ook. Daarom gaan de acties door. Als vakbonden zijn we teleurgesteld in de houding van de directie. Respect, waardering en een gelijkwaardige regeling, dat is waar het ons nu om gaat. We gaan net zo lang door met staken tot er geen raar onderscheid meer is.’

Daarnaast roepen de bonden medewerkers op niet meer over te werken. Met overwerken lijkt de directie namelijk de gevolgen van de staking te willen opvangen.