Taxi-werkgevers verbeteren cao-eindbod, CNV gaat leden raadplegen

CNV Vakmensen gaat leden raadplegen en voert tot die tijd geen actie

De werkgevers in de taxibranche hebben een verbeterd eindbod gepresenteerd voor een nieuwe cao. ‘Het gaat om belangrijke verbeteringen, zoals een hoger loon, een betere regeling bij ziekte en een eerlijkere pauzeregeling. We gaan dit nieuwe eindbod nu eerst voorleggen aan onze leden. Tot die tijd gaan wij in ieder geval geen acties organiseren’, zegt onderhandelaar Rick Pellis van CNV Vakmensen.

De vakbonden hebben gisteren de hele dag met KNV Taxi onderhandeld over de nieuwe cao, die voor zo’n 22.000 werknemers geldt. Uiteindelijk presenteerden de werkgevers een nieuw eindbod voor een cao van anderhalf jaar (van 1 januari 2023 tot 1 juli 2024).

Lonen gaan in totaal met 12% omhoog

Door de looptijd van de cao te verkorten naar anderhalf jaar, pakt de loonsverhoging voor de werknemers nu feitelijk beter uit. In twee stappen gaan de lonen als volgt omhoog:

  • 8% per 1 januari 2023
  • 4% per 1 januari 2024

Betere regeling bij ziekte

De huidige cao bevat nog een ‘wachtdag’ bij ziekte, wat betekent dat je over de eerste ziektedag geen salaris krijgt. ‘Bij de eerste ziekmelding van het jaar gaat nu de wachtdag vervallen’, zegt Pellis. ‘Voor onze leden is dat een belangrijk punt geweest, omdat er een verkeerde prikkel van uit gaat. Mensen werken nu door terwijl ze ziek zijn, omdat ze anders salaris mislopen. We zijn blij dat in ieder geval die eerste wachtdag verdwijnt.’

Daarnaast wordt de doorbetaling bij ziekte in de eerste acht weken verbeterd: van 70% naar 80% van het loon. Na 8 weken is de uitkering 90%.

Eerlijkere pauzeregeling

Over de pauzeregeling is uitgebreid gesproken. Veel werkgevers rommelen daarmee, waardoor chauffeurs lang niet altijd de gewerkte tijd krijgen uitbetaald. In de nieuwe cao staat de afspraak dat werkgevers maximaal 12,5% per dag mogen inhouden als pauzetijd, maar alleen als de chauffeur ook daadwerkelijk pauze hebben gehad.

Leden mogen het nu zeggen

De CNV-leden in de cao-commissie hebben positief gereageerd op het verbeterde eindbod, zegt Pellis. ‘We gaan het nu voorleggen aan de leden, zij mogen het uiteindelijk zeggen.’

De stemming loopt tot en met dinsdag 29 november. Tot die tijd organiseert CNV Vakmensen in ieder geval geen acties.