Staking bij Ecovyst Zeolites levert betere cao op

Stevige loonsverhoging én regeling om eerder te kunnen stoppen met werken

De acties bij chemiebedrijf Ecovyst Zeolites in het Groningse Farmsum hebben een betere cao opgeleverd. De leden van CNV Vakmensen en FNV Procesindustrie hebben zojuist ingestemd met de nieuwe cao, die onder meer een stevige loonsverhoging inhoudt én de zo gewenste regeling om op een gezonde manier het pensioen te kunnen halen.

Na de staking vorige week kwam de directie deze week met een nieuw en beter bod, dat de vakbonden vandaag hebben voorgelegd aan de vakbondsleden. Die hebben daarmee ingestemd, zodat de nieuwe cao een feit is.

Lonen gaan in 2 jaar omhoog met 13%

Het gaat om een tweejarige cao (van 1 augustus 2023 tot 1 augustus 2025). In die periode gaan de lonen in totaal met 13% omhoog (1,5% meer dan het vorige bod van de directie). De lonen gaan in 2 stappen omhoog:

  • 8,5% per 1 augustus 2023 (dus met terugwerkende kracht)
  • 4,5% per 1 augustus 2024

Op een gezonde manier naar je pensioen

Belangrijk voor de werknemers is ook een aantrekkelijke regeling om op een gezonde manier naar het pensioen toe te werken. Dat is nu gelukt. Werknemers bij het bedrijf met een fysiek zwaar beroep kunnen 5 jaar voor hun pensioen minder gaan werken (80%), met behoud van 90% salaris en 100% pensioenopbouw. Voor de kantoormedewerkers geldt dat zij gedurende de looptijd van de cao óók gebruik kunnen maken van deze regeling.

‘De Amerikaanse aandeelhouder wilde hier aanvankelijk per se niet aan toegeven’, zegt Anthony Williams, onderhandelaar van CNV Vakmensen. ‘Maar met de collectieve staking hebben de vakbondsleden een heldere boodschap afgegeven. De belangen van buitenlandse aandeelhouders wegen niet zwaarder dan de belangen van werknemers in Nederland. Hier doen we de dingen nu eenmaal anders, daar hebben ze in Amerika maar gewoon rekening mee te houden. De werknemers kunnen trots zijn op deze overwinning.’

Joosje de Lang, bestuurder FNV Procesindustrie: ‘Het maken van afspraken over duurzame inzetbaarheid staat al jaren hoog op de agenda voor de cao en werd keer op keer door de directie van tafel geveegd. Het is een enorme overwinning dat er nu structurele afspraken over zijn gemaakt. Iedereen die dat wil kan nu gebruikmaken van de regeling en is niet afhankelijk van de gunsten van de ‘goedheid’ van de directie.’

Naast deze 80-90-100-regeling kunnen werknemers er ook voor kiezen om 3 jaar vóór hun pensioen helemaal te stoppen met werken (via de RVU-regeling).

Over Ecovyst Zeolites

Ecovyst Zeolites BV maakt chemische grondstoffen (zeolieten) die worden gebruikt als basis voor katalysatoren in de chemische en automotive industrie. Bij het bedrijf in Farmsum werken zo’n 100 mensen.