Slapende dienstverbanden: inmiddels 180 kwesties opgelost

CNV-juristen hebben afgelopen maanden in rap tempo slapende dienstverbanden beëindigd. “De uitspraak van de Hoge Raad was een doorbraak”, zegt Myranda Cuijpers, jurist bij CNV Vakmensen. “Verreweg de meeste werkgevers werken nu mee om de kwestie goed op te lossen. We hebben in de afgelopen twee maanden voor 180 werknemers een einde kunnen maken aan hun slapend dienstverband. We hebben nog zo’n 80 dossiers te gaan en we hebben goede hoop dat we de meeste naar tevredenheid kunnen oplossen. Voor enkele tientallen gevallen zal het uitdraaien op een rechtszaak.”

Direct na de uitspraak van de Hoge Raad hebben CNV-juristen opnieuw contact gezocht met werkgevers. De prioriteit lag bij werknemers van 50 jaar en ouder en bij werknemers met een dienstverband langer dan tien jaar, zegt Cuijpers. “Voor deze groepen wilden we uiterlijk 31 december hun rechten veilig gesteld hebben, anders zou dat gevolgen kunnen hebben voor hun transitievergoeding. Die zou dan een stuk lager uitvallen.”

Ruim 3 miljoen euro

In verreweg de meeste gevallen is dat gelukt, zegt Cuijpers. “De meeste werkgevers waren gelukkig nu wel bereid om mee te werken. We hebben voor 180 leden het slapend dienstverband beëindigd en hierbij in totaal ruim 3 miljoen euro aan transitievergoeding geïnd. Onze leden zijn opgelucht en blij dat ze hier eindelijk een streep onder kunnen zetten.”

In een aantal gevallen viel, dankzij rekenwerk van CNV-loonspecialisten, de transitievergoeding een stuk hoger uit dan de werkgever zelf had berekend. “Er waren bijvoorbeeld werkgevers die vonden dat ze een ‘kleine werkgever’ waren en daarom minder transitievergoeding hoefden te betalen. Dan gingen wij dat na en zagen we dat er veel meer dan 25 werknemers in dienst waren. Dan ben je dus geen kleine werkgever. Dat scheelde voor onze leden zo’n 15.000 tot 20.000 euro aan transitievergoeding.”

Lopende dossiers

CNV Vakmensen verwacht dat verreweg de meeste van de nu nog openstaande dossiers (ongeveer 80) in de komende maanden op een goede manier worden opgelost. In enkele tientallen gevallen zal het uiteindelijk alsnog uitdraaien op een rechtszaak.

Twee verhalen

Ruim 44 jaar op de loonlijst

Tot de opgeloste dossiers hoort ook dat van Jan Brinks*. Jarenlang zat hij in een slapend dienstverband en kreeg hij elke maand een loonstrookje van 0,00 euro. Eindelijk wil zijn werkgever, een bouwonderneming uit Almelo, dan toch meewerken aan een oplossing. Het dienstverband is beëindigd, met een transitievergoeding van bruto bijna 48.000 euro.

In slapend dienstverband na bedrijfsongeval

Na een bedrijfsongeval raakt Cor arbeidsongeschikt en komt hij ongewild in een slapend dienstverband terecht. Na ruim vier jaar biedt zijn werkgever uiteindelijk tóch een vaststellingsovereenkomst aan en kan hij echt afscheid nemen. Met een transitievergoeding van bruto ruim 50.000 euro.