Ook Roompot gaat overstag: betere reiskostenvergoeding voor schoonmakers op vakantieparken

CNV-pleidooi krijgt navolging

Na eerder Landal en Europarcs is nu óók Roompot overstag: op aandringen van CNV Vakmensen komt er een betere reiskostenvergoeding voor schoonmakers die op vakantieparken werken. ‘Bij Roompot heeft het even geduurd, maar het is toch gelukt. Mooi dat nu nóg meer schoonmakers een betere reiskostenvergoeding krijgen’, zegt onderhandelaar Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen.

De kwestie kwam in het voorjaar aan het rollen na een petitie van schoonmakers op Landal Aelderholt en Landal Hof van Saksen, ondersteund door CNV Vakmensen. ‘We zagen dat de hoge brandstofprijzen voor grote problemen zorgen bij werknemers die veel kilometers moeten maken om op hun werk te komen. Dat speelt bijvoorbeeld bij schoonmakers op vakantieparken’, zegt Kampherbeek. ‘Dan kom je lang niet uit met de reiskostenvergoeding zoals we die in de cao hebben afgesproken.’

Landal en Europarcs nemen voortouw

Landal kwam in juni als eerste over de brug, al snel gevolgd door Europarcs. Met de schoonmaakbedrijven die op de vakantieparken werken spraken zij een betere reiskostenregeling af. De schoonmakers krijgen die met eigen vervoer naar het vakantiepark komen, krijgen nu al vanaf 5 kilometer enkele reis een kilometervergoeding van 19 cent (in plaats van vanaf 30 kilometer enkele reis, zoals in de schoonmaak-cao is geregeld). ‘We hebben het dan over een flinke verbetering, die elke werkdag terugkomt. Voor een schoonmaker die nu minimaal 30 kilometer naar een vakantiepark moet rijden, betekent dat per keer een extra vergoeding van 9,50 euro’, rekent Kampherbeek voor.

Nu doet ook Roompot mee

Roompot doet nu uiteindelijk ook mee aan deze regeling. Met schoonmaakbedrijf CSU is afgesproken dat de schoonmakers met terugwerkende kracht vanaf 1 juli een betere reiskostenvergoeding krijgen. ‘We zijn tevreden dat Roompot, na lang aandringen, nu toch ook deze stap zet’, reageert Kampherbeek.

Tijdelijke regeling

Het gaat overigens om tijdelijke regelingen, bij Roompot voorlopig tot eind dit jaar. ‘De regeling vervalt als de overheid met steunmaatregelen komt om de gestegen brandstofkosten te compenseren óf als de brandstofprijs weer op een normaal prijsniveau zit. Wat precies een normale prijs is, wordt onderwerp van overleg. Europarcs heeft ondertussen laten weten dat ze de regeling willen verlengen, in ieder geval tot juli 2023. Dus dat is alvast mooi nieuws. Met Landal en Roompot zullen we daar nog een gesprek over hebben. Onze inzet zal duidelijk zijn: zolang de brandstofprijzen zo hoog zijn, willen we een betere reiskostenvergoeding.’