In december starten onderhandelingen over nieuwe cao openbaar vervoer

Voorlopig geen acties meer

De vakbonden (FNV en CNV Vakmensen) gaan in december onderhandelen over een nieuwe cao voor de 13.000 werknemers in het openbaar vervoer. ‘We dringen hier al langere tijd op aan. We willen graag zo snel mogelijk starten, de cao loopt namelijk eind dit jaar al af. En er zijn genoeg problemen die we met elkaar moeten zien op te lossen’, zegt onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen.

CNV Vakmensen hoopt dat hiermee een eind komt aan de onrust in het openbaar vervoer. Chikhi: ‘FNV heeft er gelukkig voor gekozen om de acties voorlopig op te schorten en samen met ons te gaan onderhandelen met de werkgevers. We kunnen ons nu echt met elkaar gaan focussen op de nieuwe cao.’

Hoge werkdruk

In de nieuwe cao wil de bond vooral – naast een stevige loonsverhoging vanwege de hoge inflatie – aandacht voor een betere ouderenregeling en de hoge werkdruk in het openbaar vervoer. Uit een enquête van de bond blijkt dat maar liefst 3 op de 4 werknemers lijdt onder de hoge werkdruk.

Onderhandelingen starten op 9 december

CNV Vakmensen stuurt eind deze maand de definitieve voorstellenbrief naar de werkgevers (verenigd in de VWOV). Er zijn drie onderhandelingsdata gepland: 9 december, 16 december en 10 januari. De huidige cao loopt nog tot eind dit jaar. In oktober wist CNV Vakmensen nog te bewegen tot een extra eenmalige uitkering van 1.000 euro, vanwege de hoge inflatie.