Folderbedrijf Spotta overtreedt wet met contracten aan tieners

CNV opent meldpunt voor folderbezorgers

Folderbedrijf Spotta biedt jongeren contracten aan die wettelijk helemaal niet kunnen. Bovendien is de beloning voor het bezorgen van folders volstrekt onduidelijk. Tv-programma Radar besteedde hier op 7 februari aandacht aan. Het CNV heeft een meldpunt geopend voor folderbezorgers (en hun ouders).

Uitzending van Radar terugkijken >

Naar het CNV-meldpunt >

Wat gaat er mis?

Een extra zakcentje voor jongeren is natuurlijk altijd leuk. Maar dan moet het wel goed geregeld zijn. Dat is nu bij Spotta (en mogelijk ook bij andere folderbedrijven) nu niet het geval. Want:

1 - Onwettige contracten voor 13- en 14-jarigen

Spotta biedt aan 13- en 14-jarigen contracten aan. Dit mag wettelijk niet, want op die leeftijd mag je geen zelfstandige arbeid verrichten. Je mag dus zelf geen contract tekenen voor een folder- of krantenwijk. Je mag wel hélpen bij dit werk (bijvoorbeeld meelopen met een ouder of oudere broer of zus) en op die manier toch iets verdienen.

2 - Vanaf 15 jaar: een echte arbeidsovereenkomst

Spotta mag wèl contracten sluiten met jongeren van 15 jaar en ouder. Volgens Spotta is er dan sprake van een ‘overeenkomst van opdracht’. Daar zijn wij het niet mee eens: volgens ons is er sprake van een arbeidsovereenkomst. In feite geeft Spotta dat ook zelf toe, want ze adverteren met het aanbod van een ‘vaste baan’. Er is sprake van arbeid, loon en gezag. En dan praat je over een arbeidsovereenkomst. Dat is belangrijk, want een arbeidsovereenkomst geeft meer bescherming en zekerheid, bijvoorbeeld over de beloning.

3 - Onduidelijkheid over beloning

Spotta is volstrekt niet duidelijk over de beloning, er staat niets over in het contract.

4 - Dreiging met aangifte

Spotta dreigt in het contract met ‘aangifte bij de politie’, als ze erachter komen dat je folders dumpt. Nu is het natuurlijk totaal niet de bedoeling dat je folders in de bosjes bezorgt. Maar we vinden het veel te ver gaan dat Spotta in het contract al bij voorbaat dreigt met een aangifte.

Meldpunt

Heb je vragen of opmerkingen over deze kwestie? Ga naar ons meldpunt >