NS staakt in West-Nederland

In grote delen van de NS-regio West-Nederland zullen vrijdag naar verwachting weinig tot geen treinen rijden. Na de aftrap van de staking in het noorden verplaatst de estafette-staking zich morgen naar de regio rond Rotterdam, Den Haag, Leiden en Dordrecht.

‘Er zullen vast nog treinen rijden, omdat niet in het hele land wordt gestaakt. Maar de dienstregeling zal in het westen waarschijnlijk flink ontregeld zijn. We raden reizigers aan om de NS-reisplanner voor vertrek te checken en zo mogelijk alternatief vervoer te regelen’, adviseert onderhandelaar Jerry Piqué van CNV Vakmensen.

In actie voor een nieuwe cao

De NS-werknemers voeren actie voor een nieuwe cao. Naast een stevige loonsverhoging – hoognodig vanwege de enorme inflatie – willen de werknemers vooral meer aandacht voor de hoge werkdruk. ‘NS-werknemers zijn dienstverleners, die houden er helemaal niet van om te gaan staken’, zegt Piqué. ‘Maar veel NS’ers lopen vanwege het personeelstekort – er zijn ruim 1.000 vacatures – op hun tandvlees en kunnen nu vaak niet de kwaliteit en service leveren die ze graag zouden willen. Ze krijgen op deze manier niet de kans om hun werk goed te doen. NS zal echt over de brug moeten komen met een goede cao, waar meer waardering uit spreekt. Anders raast de actietrein helaas gewoon door.’

Eisen aan NS

Concreet vraagt CNV Vakmensen in de nieuwe cao (de huidige is per 1 juli afgelopen) onder andere om een loonsverhoging van 4,5% per jaar plus een volwaardige december-uitkering (van 8,33%). Daarnaast wil de bond dat de hoge werkdruk wordt aangepakt met afspraken over verlof, opleidingen en vaste banen voor uitzendkrachten.

Meer info over de eisen van de CNV Vakmensen >

Actielocaties

De drie bonden die de staking organiseren (VVMC, FNV en CNV Vakmensen) roepen werknemers die hun standplaats in West-Nederland hebben om morgen niet aan het werk te gaan. Ze kunnen zich als staker melden op hun standplaats op een van de stations. Actieleiders van CNV Vakmensen zijn onder meer aanwezig in:

  • Rotterdam CS: Micky van Loon, regionaal actieleider CNV Vakmensen, 06 288 665 96
  • Den Haag CS: Martijn den Heijer, regionaal actieleider CNV Vakmensen, 06 20 16 49 72

Vervolg estafette-staking

Volgende week verplaatst de estafette-staking zich naar andere delen van Nederland:

  • maandag 29 augustus - regio Noordwest, onder meer de steden Amsterdam, Den Helder, Haarlem en Schiphol.
  • dinsdag 30 augustus - regio Midden, onder meer de steden Utrecht, Gouda en Amersfoort.
  • woensdag 31 augustus - regio Oost & Zuid, onder meer de steden Arnhem, Breda, Ede-Wageningen, Enschede, Maastricht, Nijmegen en Vlissingen.

Als de acties dan nog steeds niets hebben opgeleverd, volgen in de week daarna landelijke stakingen.

Staking NS station Den Haag 26-8
Staking NS station Den Haag 26-8
Staking NS station Rotterdam 26-8