Eindelijk resultaat voor stakers Fokker Elmo

Werkgever en vakbonden akkoord over aanvullende regeling rond verhuizing

Medewerkers van Fokker Elmo in Hoogerheide legden er dit jaar in totaal 10 dagen hun werk voor neer. Maar daarmee hebben ze nu wel extra financiële compensatie voor zichzelf afgedwongen rond de overgang naar Papendrecht. CNV Vakmensen-bestuurder Arthur Bot is tevreden: ‘Er was een oneerlijke situatie ontstaan en het duurde even voordat het doordrong tot de werkgever daar wat aan te doen. Maar ik ben blij dat de directie het nu ook heeft ingezien.’

De oneerlijke situatie ging over de overgangsregeling naar de nieuwe productielocatie in Papendrecht. Zowel de vestiging in Helmond (Landing Gear) als die in Hoogerheide (Elmo) zitten in een verhuizing daarnaartoe. Aanvankelijk maakten CNV en FNV daarover afspraken in een vertrek- en transferregeling voor de werknemers. Niet veel later bleek moederbedrijf GKN Fokker op eigen houtje vele malen betere regelingen te treffen voor de medewerkers in Helmond. Dat schoot de mensen in Hoogerheide in het verkeerde keelgat. Ze kwamen het afgelopen half jaar in verzet. Met succes. Gisteren bereikten CNV en FNV alsnog een onderhandelingsresultaat over extra compensatie ook voor de Hoogerheiders.

Natuurlijk komen mensen in het verzet

‘Zo logisch als wij het vinden dat mensen gelijkwaardig behandeld worden, zo logisch vond de directie dat lange tijd niet’, zegt Bot van CNV Vakmensen. ‘Natuurlijk komen er dan mensen in verzet. En als CNV steunen we ze. Het ging in veel gevallen immers om duizenden euro’s. Daarom ben ik blij dat het nu gelukt is. Niet alleen vanwege het geld, maar ook om de waardering die daarvan uitgaat. Het is nog een resultaat, maar ik adviseer onze leden ermee in te stemmen, want het is -terecht- een veel beter resultaat dan wat de werkgever eerst wilde.’

De aanvullende regeling geldt voor vast en tijdelijk personeel, waaronder uitzendkrachten die in dienst waren bij Fokker Elmo voor 18 maart 2022.

Als ze een uur of minder van Papendrecht wonen en gebruik kunnen maken van de oorspronkelijke transferregeling, krijgen ze een extra ‘ik-ga-mee-premie’ van een half maandsalaris als ze na 12 maanden nog steeds werkzaam zijn in Papendrecht. En nog eens een half maandsalaris als ze na 24 maanden nog steeds werkzaam in Papendrecht. En nog eens een half maandsalaris als ze er na 30 maanden nog steeds werken. Hun reistijdcompensatie houden ze 5 jaar in plaats van 3. En ook de extra compensatie van 27 cent per km voor de extra kilometers die ze naar Papendrecht moeten rijden, houden ze 5 in plaats van 3 jaar.

Werknemers die meer dan een uur van Papendrecht wonen en in aanmerking komen voor de oorspronkelijke vertrekregeling, kunnen er ook voor kiezen te blijven. Daarvoor worden ze bovenop de bestaande transferregeling extra beloond. Als ze na 6 maanden nog steeds in dienst zijn krijgen ze 2 maandsalarissen extra. Zijn ze na 18 maanden nog steeds in dienst, krijgen ze 3 maandsalarissen. Indien zij na twee jaar besluiten om toch te blijven, ontvangen zij 25% van de bestaande beëindigingsvergoeding en na drie jaar nog een keer 25% van de bestaande beëindigingsvergoeding.