CNV vreest definitief einde Nedcar als Nederlandse autobouwer

‘Afhaken laatste mogelijke opdrachtgever eigenlijk geen verrassing’

VDL Nedcar maakte vandaag bekend dat opnieuw een mogelijke opdrachtgever voor het bouwen van elektrische auto’s is afgehaakt. De banen van de overgebleven 435 fabrieksmedewerkers staan daardoor nadrukkelijk op het spel. ‘Ik vrees dat hiermee definitief een einde komt aan VDL Nedcar zoals wij dat kennen en daarmee ook als banenmotor in de provincie Limburg’, zegt CNV-bestuurder Ed Leunissen. VDL Nedcar had de hoop gevestigd op deze opdracht.

Wat nu nog overblijft in Born is het Mobiliteits Innovatiecentrum (MIC). Dat biedt werk aan enkele tientallen mensen, maar doet vooral veel onderzoek en gaat onder andere accu’s bouwen. Daarnaast verplaatst VDL andere onderdelen van het concern naar Born. Maar hele auto’s rollen er zeer waarschijnlijk niet meer van de band. ‘Het wordt wel steeds moeilijker om door te gaan zo’, zegt Leunissen. ‘Ik vind het echt heel teleurstellend dat ook dit project uit het Midden-Oosten nu aan de Limburgse neus voorbijgaat.’ VDL gaf eerder aan in gesprek te zijn met nog andere partijen. Maar die partijen waren niet zo concreet als de investeringsmaatschappij uit Abu Dhabi.

Geen verrassing

Een hele grote verrassing is het afhaken van het investeringsfonds voor de CNV-bestuurder overigens niet. ‘Het duurde al veel te lang voordat er eindelijk duidelijkheid kwam. De 435 mensen die daarvoor nog in een soort stand-bystand stonden hebben vandaag het nieuws te horen gekregen. Ook hen zullen we als vakbond natuurlijk opvangen en zoveel mogelijk begeleiden naar nieuw werk.’