Cao touringcarbranche aangemeld voor algemeen-verbindend-verklaring (avv)

Tweejarige cao geldt per 1 januari 2023

De cao-partijen in de touringcarbranche (CNV Vakmensen en Busvervoer Nederland) hebben bij het ministerie van SZW een aanvraag ingediend voor algemeen-verbindend-verklaring (avv). ‘We hopen zo snel mogelijk een stempel van het ministerie te krijgen. Dan geldt de cao namelijk voor alle bedrijven in de touringcarbranche, niet alleen voor de bedrijven die zijn aangesloten bij BVN’, zegt Fadua Toufik, onderhandelaar van CNV Vakmensen.

De nieuwe, tweejarige cao voor de touringcarbranche (officieel de cao Besloten Busvervoer) geldt sinds 1 januari 2023, nadat eerder de leden van CNV Vakmensen hadden ingestemd met het derde eindbod van de werkgevers.

Lonen gaan in 2 jaar met 11% omhoog

De nieuwe cao heeft een looptijd van 2 jaar (van 1 januari 2023 tot 1 januari 2025). In die periode gaan de lonen in totaal met 11% omhoog:

  • 7% per 1 januari 2023
  • 4% per 1 januari 2024

Ter compensatie van het cao-loze jaar (2022) krijgen werknemers die op 31 december 2022 in dienst waren een eenmalige uitkering van 1.250 euro bruto.

Er komt op termijn ook een nieuwe pauzeregeling, in plaats van de veel bekritiseerde 5/6-regeling (waarbij werkgevers 1/6 van de werktijd als pauze mogen inboeken). Die 5/6-regeling vervalt per 1 januari 2024. Daarvoor in de plaats komt tijdelijk een andere (betere) pauzestaffel. CNV Vakmensen en BVN werken intussen aan een nieuwe pauzeregeling, die in 2025 moet ingaan.

Voor wie gelden de cao-afspraken?

De cao-afspraken gelden voor alle werknemers van bedrijven die zijn aangesloten bij BVN (dus niet alleen voor CNV-leden). Zodra het ministerie van SZW de cao algemeen verbindend heeft verklaard, gelden de cao-afspraken voor alle werknemers in de branche. Dus ook voor werknemers van bedrijven die niet zijn aangesloten bij de BVN.