Brand Bierbrouwerij, een van de oudste van Nederland, verandert in proeflokaal

Eigenaar Heineken verhuist productie van Brand Bier

Een van de oudste bierbrouwerijen van Nederland, Brand Bierbrouwerij in het Limburgse Wijlre, verandert over anderhalf jaar in een proeflokaal. Eigenaar Heineken wil het zelf geen sluiting noemen, maar feit is wel dat 48 werknemers door deze ingreep hun baan verliezen. De werknemers worden hierover vanochtend geïnformeerd.

‘Een trieste dag voor alle werknemers die hier hun baan gaan kwijtraken’, reageert Sanne Koevoets, onderhandelaar van CNV Vakmensen. ‘En voor Wijlre is het ook erg jammer dat hiermee een eind komt aan zo’n lange geschiedenis van bierbrouwen. De brouwerij verandert straks waarschijnlijk in een pub, waar nog maar een handjevol mensen zullen werken.’

Gefaseerd afgebouwd

De brouwerij wordt gefaseerd afgebouwd. De afdeling verpakkingen gaat in juli volgend jaar dicht, de afdeling brouwen sluit in februari 2024. Werknemers die tot aan de sluitingsdatum van hun afdeling bij de brouwerij blijven werken, krijgen daarvoor een beloning van 15.000 euro.

Ruimhartig vangnet

Ook in andere opzichten kunnen de werknemers volgens Koevoets rekenen op ‘een ruimhartig vangnet’, in de vorm van een Sociale Begeleidingsregeling (zoals het sociaal plan bij Heineken heet). ‘Alle werknemers kunnen bij Heineken blijven werken en krijgen de verzekering dat ze ergens in het bedrijf aan de slag kunnen. Als ze dat willen natuurlijk. Want voor de meesten betekent dat wel een langere reistijd. Maar daarvoor geldt: reistijd is werktijd, die wordt dus doorbetaald. De keus is aan de werknemers. Ze krijgen daarbij ook een bedenktijd: als ze bij die andere baan bij Heineken binnen een half jaar willen stoppen, gelden nog steeds de afspraken uit de sociale begeleidingsregeling.’

Andere baan

Werknemers die– na een aanbod voor een andere baan bij Heineken – kiezen voor een andere baan, kunnen alsnog rekenen op de afspraken uit de sociale begeleidingsregeling. Ongeacht de lengte van het dienstverband krijgen zij dan een vergoeding van 25.000 euro mee.